• 100 g mjölkchoklad, bakchoklad

    100 g hasselnötter, hackade

    100 Nutella eller liknande

    20 g smör

    extra skalade hasselnötter

    200 g mörk choklad, bakchoklad

  • 10 port

    2 dl grötris

    2 dl fullkornsris

    1-2 msk smör

    1 tsk salt

    8 dl vatten

    1 - 1½ l mjölk

    1 vaniljstång, delad och urskrapad

    3 msk socker

  • Du behöver:

    2 dl färsk grönkål

    1 dl hasselnötter

    2 vitlöksklyftor

    1/2-2 dl rapsolja, kallpressad

    1 dl cheddarost

    salt och svartpeppar efter smak

  • Du behöver:

    1 litet grönkålshuvud

    2 röda äpplen

    valnötter eller hasselnötter

    vinägrett:

    1 dl olja

    1/2 dl äppelcidervinäger

    1 msk socker eller 2 msk äpplemos

    1/2 tsk salt

    svartpeppar

    riven pepparrot efter smak

    Gör så här

    Blanda ihop vinägretten. Repa och skölj grönkålen. Hacka den fint. Blanda med dressingen och strö över äppleskivor och hackade nötter. Ät som en vintersallad till det mesta!

    Annat gott att ha i salladen: russin, apelsin, fikon eller dadlar.

  •  1 st kalvlägg, sjudes i vatten, salt och lite blandade sopp/fondgrönsaker. Ca 3 timmar. 2 st saltgurkor, fint hackade 2 st schalottenlökar, fint hackade 2 msk persilja, fint hackad 2 st hårdkokta ägg, skivade 1 msk vitvinsvinäger Salt och nymalen svartpeppar Sjud kalvläggen med och när den kallnat, plocka av allt kött och skär det sen fint. Sila av och koka ihop spadet tills ca 1/3 återstår.

    Testa och se om det stelnar genom att hälla lite i ett glas och ställ kallt. Om inte lös upp 1-2 gelatinblad i kallt vatten och lös upp i spadet. Blanda kött, lök, gurka och persilja, tillsätt lite salt och vitpeppar. Blanda med spadet och vinägern. Tag lämpliga formar, antingen portions eller större. Klä med ägg och fyll med blandningen. Ställ kallt, minst 2-3 timmar. stjälp upp innan servering. Eller skeda ur större form.

  • Programledaren Johan Korssell spelar musik ur sina favoritskivor från året och tipsar samtidigt om utgåvor som man antingen kan önska sig eller ge bort i julklapp.

  • På nyårsafton är det hög tid att fundera ut lämpliga nyårslöften, ett kanske kan vara att sjunga mera, och varför inte i kör? Time is now, sjunger Voces Nordicae med dirigenten Lone Larsen, fotograferad när hon på försommaren dirigerade Gotlands många körsångare i Almedalen.
    Det glittrar på Geir Tveitts vinterhimmel och spritter om te och kaffe i  Richard Strauss' balett vispgrädde.Konstnären Henri Matisse föddes på nyårsafton, Michael Kurek ger en tonlig väg in i hans bildvärld. Klassiska lördagförmiddagar sänds från Gotland av Eva Sjöstrand.

  •    Nu väntar hela jorden, sjunger Sofia Vokalensemble på julafton. Då bullret sjunker, som titeln säger om den svenska folkmelodi och psalm som Ola Höglund spelade på orgeln i Lärbro kyrka 1984. Ralph Vaughan Williams älskade julen och carols, Joyful Company of Singers sjunger hans Fantasia. Esbjörn Svenssons trio visar hur en vinter kunde klinga i Venedig, Ann Sofie von Otter tar oss med till naturreservatet Koppången i Orsa finnmark. Sist sjunger kören Arctic Light i Piteå Susanna Lindmarks Snö och Aurora Borealis, norrsken.
    På julafton sänds den klassiska lördagförmiddagen av Eva Sjöstrand från Gotland.  

  •    Ska man bygga en trumma måste man först slakta en präktig get för att få ett fint trumskinn. Finska kören Grex Musicus sjunger en kantat om hur trumbygge går till hos Akan-folket i Ghana. Isabelle van Keulen och Lausannes kammarorkester spelar den sorgemusik Paul Hindemith snickrade ihop på bara några dagar när den engelske kungen George V gått ur tiden. En samling frejdiga gutter i Oslo kammerkor ger sig på friarstråt och bråkar om vems jänte som är vackrast! I klassisk förmiddag som på lördagar sänds av Eva Sjöstrand i Visby.