• Soulkvinnan del 5/5

  Rösterna som växte ur gospelns guldera präglades  lika mycket av hoppet och längtan som av sorgen och lidandet. Men framför allt var det ett känslomässigt allvar, en orubblig tro. En tro som blev frihetskänsla i högkoncentrat. Det här är historien om den mest majestätiska rösten.

  Soulkvinnan. Serie i fem delar. Från Aretha och Etta till Whitney och Brandy. Del 5: Drottningen Aretha Franklin.

 • Soulkvinnan del 4/5

  Med sång från dom mörkaste och mest lustfyllda delarna av människosjälen förvandlade hon smärta till kraft, lidande till frihet och raseri till överlevnad. Etta James(RIP) bildade skola för flera generationer, medan Bettye LaVette inledningsvis trodde att hon hade ett handikapp. Hon kom varken från ett religiöst hem eller gick i kyrkan.    

  Soulkvinnan. Serie i fem delar. Från Aretha och Etta till Whitney och Brandy. Del 4: Stålkvinnorna Etta James + Bettye LaVette.

 • Soulkvinnan del 3/5

  Med en vemodigt vacker precision sjöng Whitney in sig i popevigheten genom att plocka ut sin bit ur gospelskatten, och placera den i ett plastigt och omvälvande 1980-tal.

  Whitney var krig, kärlek och vokal elitgymnastik. Soul kontra monster-modulering. Newark-dottern lät som "den nya Aretha Franklin"  i den ursprungliga versionen av "Saving all my love for you", men skivbolagsdirektören Clive Davis tyckte att det lät för "svart".  En livslång karriärkonflikt var under uppsegling.

  Soulkvinnan. Serie i fem delar. Från Aretha och Etta till Whitney och Brandy. Del 3: Ikonen Whitney Houston.

 • Soulkvinnan del 2/5

  Candi har färdats genom olika världar och musikstilar,  medan hon slagits med sig själv, monster till män och kyrkans uråldriga moral.  Från renlärig gospel och berättande sydstatssoul till discohedonism. Trots detta är hon den underskattade hämnerskan.

  Soulkvinnan. En serie i fem delar. Från Aretha och Etta till Whitney och Brandy. Del 2: Hämnerskan Candi Staton.

 • Soulkvinnan del 1/5

  Det var knappt tonåriga tjejer som satte en ny agenda för R&B på 90-talet , och som såg något mer elektroniskt och modernt vid horisonten  bortom sina förebilder.

  Soulkvinnan. En serie i fem delar. Från Aretha och Etta till Whitney och Brandy. Del 1: Döttrarna eller R&Bns bratpack.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista