1 av 2
Rögles Kenny Jönsson hyllas av supportar efter avancemanget.
2 av 2
Kvalserien: Rögle-Mora 3-2

Rögle till elitserien efter sekunddrama

Rögles Mattias Sjögren gjorde 2–1 med 26 sekunder kvar vilket avgjorde mötet med Mora som slutade 3–2 efter ytterligare två mål i slutsekunderna. 

Kenny Jönsson var 18 år 1992, första gången han var med att ta sitt hjärtas klubb till elitserien.

- Det är samma känsla nu. Helt fantastiskt, sade han efter 3-2 (0-0, 1-0, 2-2) över Mora.

För sexton år sedan var det Håkan Persson som den gången sänkte ett annat dalalag, Leksand. 2008 hette han som skickade in nådastöten, 2-1, Mattias Sjögren. Då återstod 26 sekunder och på jumbotronen blinkade det fram att Leksand slagit Malmö. Över 4 000 dansade och sjöng på läktarna.

Och jublet visste inga gränser när Kenny Jönsson spelade fram Richard Demén-Willaume som satte 3-1 i öppen Mora-kasse med 15 sekunder kvar. Med två sekunder kvar av rysaren reducerade Mora, laget som på torsdagen åkte ur elitserien efter exakt fyra år.

Sorg där. Jätteglädje hos de grönvita. Kenny Jönsson kastade klubba och handskar och åkte runt, runt med armarna i triumf över sina breda skuldror.

Frågan kom förstås, den som alla undrat över om Rögle inte skulle gå upp: Blir det Färjestad som det glunkats om. Det ville inte Kenny Jönsson svara på efter matchen.

Ny hall
En vild gissning är att han stannar i Rögle, spelar ishockey i den hall som ska byggas. Utanför den gamla stod byggnadsfirmans redskap beredda. På fredagen börjar man plocka ner isladan.

Inne i den fortsatte supportrarna festen och kallade in laget gång på gång, en timme efter slutsignalen.

Kenny Jönsson:
– Vi var uträknade av många efter fjärde matchen i kvalserien. Men vi 22 killar i laget trodde hela tiden på det vi kunde och gjorde, sade han och rosade lagets supportrar:

– Nu blev vi lite fega på slutet, Mora tryckte på men den här härliga publiken lyfte oss hela tiden.

Det var två nervösa lag som spelade upp en jättematch, och ingen ville vika ner sig. Rögle gjorde 1-0 i mitten av den andra perioden (Johannes Salmonsson).

Mora pressade stenhårt för en kvittering och den kom med drygt sex minuter kvar (Tomas Harant).

– Vi hade kommit överens om att inte titta på de andra resultaten. Det fick tränarna sköta, vi skötte vårt, sade Jönsson.

Annat fack
Han har vunnit VM och OS och det beskrev Kenny Jönsson som en speciell känsla. Att gå till elitserien, med det lag han växt upp i och med, sorterade han i ett annat fack:

-Vi är 22 som kamperat ihop under sommarträningen, alla matcherna och då sliter man på varandra eller ser till att bli ett sammansvetsat gäng. Vi har varit ett bättre lag i år än i fjol.

Sportchefen Roger Hansson gick omkring och njöt. Omkring 19 miljoner trillar in i klubbkassan tack vare steget upp.

Rögle-Mora 3-2 (0-0, 1-0, 2-2)
Andra perioden: 1-0 (9.40) Johannes Salmonsson (Brett Harkins, Daniel Sondell) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-1 (13.50) Tomas Harant (Jonathan Granström, Anders Nilsson), 2-1 (19.34) Mattias Sjögren (Johannes Salmonsson), 3-1 (19.45) Richard Demén-Willaume (Kenny Jönsson), 3-2 (19.58) Anders Nilsson (Ivan Huml).

Skott: 33-26 (6-5, 15-12, 12-9).
Utvisningar, Rögle: 3x2. Mora: 4x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 4 600.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista