ishockey

Tre Kronor – efter tråkig tröja

Alla säger Tre Kronor, ingen ishockeylandslaget. Men det har inte alltid varit så – symbolen trycktes på tröjorna 1938.

Inget annat svenskt landslag i en annan idrott har ett eget namn. Vi säger fotbollslandslaget, handbollslandslaget, skidlandslaget och bandylandslaget.

Fram till 12 februari 1938 hette svensk ishockeys landslag just ishockeylandslaget. Men två män förändrade allt och gav laget namnet Tre Kronor.

Varför? Jo, därför att andra länders tröjor såg roligare och tuffare ut. Birger Nilsson, mångårig ledare i AIK, och Herman Carlsson, bland annat målvakt i landslaget, tyckte helt enkelt att den gula tröjan med svenska glagan på var för tråkig.

Namnet Tre Kronor kommer från namnet Tre Heliga Kungar, som var det västerländska namnet på de tre vise männen i bibeln. År 1364 började Tre Kronor användas som officiell symbol för Sverige.

Första gången symbolen fanns på ishockeylandslaget var alltså för 72 år sedan under VM i Prag. "Det nya laget" Tre Kronor började med att förlora mot Kanada, det blev till slut en femteplats i turneringen.

Men sedan kom gulden. Med Tre Kronor på tröjan har Sverige vunnit åtta VM-guld (1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998 och 2006) och två OS-guld (1994 och 2006).

Källa: Svenska ishockeyförbundet

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista