Skellefteå jublar efter vändningen mot Djurgården
Skellefteå jublar efter vändningen mot Djurgården. Foto: TT Nyhetsbyrån
Skellefteå-Djurgården 5-2

Skellefteå vände och vann mot Djurgården

2:09 min

Djurgårdens chockstart knäckte inte Skellefteå. Ett tvåmålsunderläge vändes med hjälp av tre mål i powerplay till seger för Skellefteå med 5-2.

– Vi skapade mycket i femman och fick igång powerplay där vi gjorde tre mål. Det var riktigt skönt att kunna utnyttja chanserna. Det är riktigt starkt av oss att fortsätta med vårt spel efter deras ledning. Vi fick in en snabb reducering som gav energi till laget. Det är speciellt att möta Djurgården, jag har spelat där hela juniortiden och två år i A-laget, säger Skellefteås John Norman till Radiosporten.

– Vi får en bra start sen blir det en ”klassiker” och de kommer tillbaka. De kom med bra fart och vi kom inte upp och fick inte stopp på dem. Det är deras powerplay som fäller avgörandet, säger Djurgårdens Daniel Brodin.

Segern var Skellefteås första mot Djurgården den här säsongen.

Efter ett par veckor med enbart träning var det två spelsugna lag som tog isen i besittning. Full fart framåt var melodin för Skellefteå, men Djurgården försvarade sig bra.

Stockholmslaget hade vunnit båda de tidigare mötena hemma på Hovet med 2-1 och tog ledningen även nu.

Skellefteås försvarsspel var av det darrigare slaget inledningsvis. Efter 7.13 gjorde Daniel Brodin matchens första mål när Djurgårdens aggressiva forechecking gav resultat och han blev helt ensam med Markus Svensson i hemmamålet.

Bara tjugo sekunder senare var det dags igen, den här gången var det Tomi Sallinen som elegant styrde in en puck från Emil Lundberg.

Men Skellefteå tog sig snabbt tillbaka in i matchen när Martin Lundberg mindre än minuten senare kastade sig fram och liggande på magen petade in en lös puck framför Djurgårdens mål. Efter 12.36 i den första perioden utjämnade hemmalaget till 2-2.

Målet var närmast en kopia av Djurgårdens 1-0-mål: Skellefteås Sebastian Ohlsson knyckte pucken av en Djurgårdenback och passade till en helt fristående Pontus Petterström. Och så hade Skellefteå kommit tillbaka efter sin tveksamma start.

Sedan visade västerbottningarna med ett närmast hundraprocentigt spel i numerärt överläge varför man är ett topplag.

Tre hemmamål på fyra numerära överlägen avgjorde matchen till Skellefteås fördel.

Nytt toppmöte väntar

Först hittade lagets poängkung Patrik Zackrisson målet en bit in i den andra perioden efter ett massivt tryck i Djurgårdens försvarszon.

Sedan inledde Andrew Calof den tredje perioden på samma sätt när han under en Djurgårdenutvisning gjorde 4-2, hans 13:e mål för säsongen.

Skellefteås tredje mål i numerärt överläge betydde 5-2 och gjordes av John Norman efter 8.54 i slutperioden.

På måndag väntar ett nytt toppmöte mot Frölunda i Skellefteå.


MATCHFAKTA

Skellefteå AIK-Djurgården 5-2 (2-2, 1-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (7.13) Daniel Brodin (Matt Anderson, Patrick Thoresen), 0-2 (7.33) Tomi Sallinen (Emil Lundberg, Marcus Sörensen), 1-2 (8.19) Martin Lundberg (Niclas Burström, Terry Broadhurst), 2-2 (12.36) Pontus Petterström (Sebastian Ohlsson).

Andra perioden: 3-2 (6.26) Patrik Zackrisson (John Norman, Jimmie Ericsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-2 (0.40) Andrew Calof (John Norman) spel fem mot fyra, 5-2 (8.53) John Norman (Mattias Ritola, Jimmie Ericsson) spel fem mot fyra.

Skott: 33-20 (12-5, 10-7, 11-8).

Utv, Skellefteå AIK: 8x2. Djurgården: 6x2.

Domare: Tobias Björk, Boden och Linus Öhlund, Älvsbyn.

Publik: 5 759.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista