Jakob Lilja i tingsrätten i våras.
Jakob Lilja i tingsrätten i våras. Foto: TT

Liljas misshandel tas upp i HD

Rättsprocessen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja närmar sig sitt slut.
Högsta domstolen tar nu upp misshandelsdomen.
– Jakob ser fram mot en sista prövning, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus.

Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrättens dom om misshandel av normalgraden med villkorlig dom och dagsböter som följd för Jakob Lilja. Domen överklagades till Högsta domstolen och när högsta instans i dag tar upp fallet har det gått mer än tre år sedan händelsen.

-Det är klart att han har mått dåligt över att ha haft en brottsmisstanke hängande över sig mer än tre års tid, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus till TT.

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för ""något som är i linje med det spelet går ut på".

Till dagens förhandling, där Jakob Lilja kommer att närvara, har försvaret åberopat ny bevisning i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

– Vi anser att det är viktigt för Högsta domstolen att kunna jämföra och kunna se händelsen med Jakob Lilja i ett sammanhang med andra händelser som sker på ishockeybanan, säger Tornéus.

De övriga händelser som rätten kommer att få se har inte lett till något åtal utan har enbart inneburit att spelarna har blivit bestraffade av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Där dömdes Lilja till tio matchers avstängning för händelsen. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

Jakob Lilja har under rättsprocessen spelat för Linköping, men kommer nästa säsong att spela för SHL-konkurrenten Djurgården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista