Jakob Lilja i tingsrätten i våras.
Jakob Lilja i tingsrätten i våras. Foto: TT

Även HD fäller Lilja för misshandel

0:21 min

Jakob Liljas crosschecking under en ishockeymatch 2015 var misshandel. Det konstaterar nu Högsta domstolen, som likt både tingsrätt och hovrätt fäller den tidigare Röglespelaren.

Både i tingsrätt och hovrätt har Jakob Lilja dömts för misshandel av normalgraden till villkorligt straff och dagsböter.

– Saker man gör på isen är inte saker man gör i samhället. På något sätt blir det så att alla matchstraff skulle vara misshandel på gatan. Det blir en tuff väg att gå om varje matchstraff skulle bli en rättslig process liksom, säger Jakob Lilja till Ekots Linda Evereus. 

Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för "något som är i linje med det spelet går ut på", och dömde honom i september. Till förhandlingarna i Högsta domstolen hade ny bevisning plockats fram i form av ett tio minuter långt videoklipp med andra liknande händelser i SHL, något som inte påverkade utfallet. 

Radiosportens hockeyexpert L-G Jansson är tveksam till om utfallet är bra för svensk hockey. 

– Jag reagerar inte med förskräckelse, men med tveksamhet. Kommer det här vara utgångspunkt för bedömningar och värderingar så kommer vi att få problem med vår ishockey. 

Tidigare har Radiosportens andra hockeyexpert Challe Berglund varit inne på samma spår:

– Folk kan anmäla bara för djävulskap och det blir massa onödigt arbete. Hockeyn har ju en egen domstol, en disciplinnämnd som kan ta hand om den här typen av incidenter, och det är då upp till dem att ta det vidare, sa Berglund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista