Elias Pettersson avlossar ett skott i Vancouvertröjan.
Elias Pettersson avlossar ett skott i Vancouvertröjan. Foto: Jae C. Hong.

Elias Petterssons fruktade skott: ”Jobbar mycket på det”

6:53 min

Elias Pettersson har gjort succé i NHL. Hans vassa skott är någonting som han har hyllats över på andra sidan Atlanten.

– Det är en ny liga och allt sånt där, men jag tycker bara mest det är roligt. Jag lever drömmen nu och det är bara att ta vara på dagen varje dag i NHL, säger Pettersson till Radiosporten.

Elias Pettersson skjuter snabbare och siktar bättre än de flesta vilket ställer målvakterna – och han gjorde mål direkt i sin första NHL match någonsin.

– Jag försöker bli så bra som möjligt på alla delar på isen. Direktskott, dragskott och handledsskott.. allt det jobbar jag väldigt mycket på, för man får inte många lägen under en match och när jag väl får det vill jag känna mig självsäker på att man kan sätta dem.

Självsäker ska han vara för han har verkligen tagit NHL med storm.

Han gjorde fem mål på sina första matcher före hjärnskakningen sin hjärnskakning, hans första i karriären.

En del tyckte då efter att han vräkts över ända av 15 kilo tyngre Mike Matheson, att han borde lägga på sig mer vikt om det säger Elias som uppenbarligen är bra trött på att höra sånt:

– Jag tycker jag presterar bra ändå även fast jag väger lite mindre. Nu är du ytterligare en reporter som fokuserar på min vikt.

Pettersson har också rätt i att medan det tjatades mycket om detta av en del reportrar och experter initialt, så har många ändrat sig och insett att ha är fysiskt kapabel att klara sig alldeles utmärkt i NHL.

Det har jag märkt, men det är inget jag kan ändra på.

Han var borta två veckor efter hjärnskakningen, missade sex matcher och sen... gjorde han sju mål till. Han hyllas och uppmärksammas och leder stort i preliminära omröstningar om årets rookie. Han märker att motståndarna vet vem han är och vad han kan göra.

– Ja det har jag väl märkt men det är inget jag kan ändra på jag vill bara fokusera på att hjälpa laget vinna.

Och han kan verkligen hjälpa laget vinna...hans 13:e mål kom i lördags.

– Jag kom in i bytet och så ser jag att deras back ska försöka göra ett pass så jag försöker bara vänta ut tills han slår den och typ ta ett steg framför och bryta passet och sen försökte jag sätta den i ”gubbhörnet” och .. ja.. det gick hem.

Vancouver kom in i en tung period nyligen och förlorade åtta matcher i rad före matchen mot Los Angeles i lördags.  

– Så fort man förlorar en match vill man komma in på vinnande spår och nu har vi varit på förlorande spår ett tag. Så det var väldigt skönt att äntligen få vinna igen.

Garpenlöv är ju här också bra att du visade upp dig.

-Ja, hehe, han kom på rätt match.

Assisterande tränaren i Tre Kronor och den kommande förbundskaptenen Johan Garpenlöv, fick se Elias Pettersson vinna matchen åt Vancouver, på sin rekresa för Tre Kronor.

– Han har ju hittat koden där med sitt skott och det gör ju att han är väldigt oberäknelig för målvakterna var pucken ska komma någonstans. Han har ju tajming och träffar pucken vid rätt tillfälle och det gör att han får iväg pucken fort från klubban. Han använder flexen i sin klubba och han har både ett direktskott och ett handleds/dragskott som är avigt för målvakten och där han kan kontrollera var han skjuter.

Men Elias är mycket duktig defensivt också, så här säger hans lagkamrat Alexander Edler:

– Jag är väldigt imponerad av hur han verkligen vill lära sig att spela bra defensivt och hur man spelar här borta. Det var en väldigt positiv överraskning när han kom direkt där från träningslägret. Han vet vad han vill och han vill bli bra, och han lyssnar och försöker bli bra över hela banan.

Och så här säger Elias om det:

– Jag försöker bara tänka att bra försvar leder till bra anfall. Även fast folk ser mig mest som en offensiv spelare så tar jag den defensiva delen lika seriöst.

Och vad säger han om alla lovord om att han är den bästa rookien på länge

– Jag läser inte så mycket visst hör jag att dom säger det, men det sätter bara lite mer press på mig. Men jag har alltid haft press på mig. Och den största pressen sätter jag på mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista