Det
Foto: TT

Målvakter med nummer 1: En utdöende art

5:18 min

Pekka Lindmark. Stefan Liv. Göran Högosta.
Listan på stora svenska målvakter som har spelat i tröjnummer 1 kan göras lång.
Hur många som gör det i dag?
Få.

I många idrotter är det mer eller mindre givet att målvakten spelar i tröjnummer ett.

Så var det även inom ishockeyn förut.

Men i dag är det inte alls så. Går man igenom trupperna i SHL-lagen så kan man notera att det endast är en målvakt som spelar regelbundet och har nummer ett: Timrås Victor Brattström.

– Jaha?! Det visste inte ens jag..., säger han förvånat när Radiosporten ringer upp honom och förklarar hur unik han är.

Siffran ett har suttit på hans rygg under större delen av karriären.

– När jag var mindre spelade jag alltid med nummer ett. Sen, i U16, fick jag 51. Så det har alltid varit en etta i numret. Sen spelade jag med 51 från U16 till J20 i Timrå, förklarar han, och fortsätter:

–Sen när jag kom till Timrå fick jag välja igen. Och då kände jag att "Jag kör på ettan!" Jag har ingen riktig förklaring till varför jag har ettan, men jag känner bara att det är ett nummer som passar mig.

Hör mer från Brattström i ljudklippet även, där vi även förklarar anledningen till att nummer ett mer eller mindre har försvunnit från ishockeymålvakterna, samt pratar med några målvakter som inte spelar med nummer ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista