Hattrickskytt sänkte Tre Kronor på Hovet

0:49 min

Sverige förlorade den inledande matchen när Euro Hockey Tour kom till Hovet i Stockholm. Tjeckien vann med 5-2 efter tre mål av Jan Kovar.

Tre Kronor och en av lagets fyra debutanter fick en drömöppning mot Tjeckien i hemmaturneringen. I sitt första byte och efter dryga två minuter hade SHL:s skyttekung presenterats sig. I numerärt överläge sköt Emil Bemström med ett slagskott från vänstra tekningscirkeln in 1-0 i powerplay.

– Det var skönt att första skottet gick in, säger målskytten Bemström till Radiosporten.

Tjeckien var sedan bättre i spelet fem mot fem och fick i slutet av den första perioden ett gyllene läge till en kvittering när laget fick en tveksam dömd straff. Men den svenska målvakten Magnus Hellberg var följsam och kunde enkelt rädda Zohornas bleka avslut.   

Inledningen av mittenakten blev inte lika rolig för debutanten Bemström. Från utvisningsbåset fick målskytten se tjeckerna lite väl enkelt kvittera till 1-1 genom Marek Kvapil.

Tjeckerna stressade Tre Kronors uppspel och tog över helt i den andra perioden. Ett tappert hemmalag höll emot länge, men i ett nytt powerplay kunde en omarkerad Jan Kovar enkelt slå in gästerna ledningsmål.

I den tredje perioden kunde det mer rutinerade tjeckiska laget göra 3-1 efter ett slarvigt uppspel av det unga svenska laget. Jan Kovar kunde från nära håll göra sitt andra mål för dagen.

– Det går lite snabbare än i SHL. Det är stora, snabba tjecker som gillar att åka skridskor och snabba kontringar, säger Emil Bemström.

Strax därefter fick Michael Lindqvist matchstraff efter att ha kört på en tjeck i mittzonen. I det efterföljande spelet i det fem minuter långa numerära överläget kunde Kovar fira lilla julafton genom att göra ett hattrick och ställningen 4-1.

I Tre Kronors jakt på en reducering kunde Sekac göra 5-1 i tom bur. Jonathan Davidsson snyggade till siffrorna i slutminuterna.

På lördag väntar Ryssland som i sin inledningsmatch vann över Finland med 3-2 efter straffar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista