Luleå-bossen tror på nordamerikansk invasion i SDHL

2:44 min

Över 200 ishockeyspelare på damsidan har meddelat att de inte kommer att spela professionellt i Nordamerika nästa säsong. Nu tror Luleås sportchef och tränare Fredrik Glader på en stjärninvasion i SDHL.

– Jag tror absolut att vi kommer att få se toppspelare från Nordamerika i klubbar i SDHL, vilket jag gläds åt. Det är otroligt professionella spelare och är det något svenska spelare kan lära sig av är det professionalismen. Jag är glad om det kan komma några till och hjälpa de unga svenska spelarna ute i våra klubbar, säger Glader till Radiosporten. 

Bojkotten meddelades efter att den kanadensiska ligan lagts ner och att amerikanska NWHL – med blott fem lag – därmed är den enda damserien kvar i Nordamerika. 

Bland de 200 namnen finns superstjärnor som Hilary Knight och Kendall Coyne Schofield. 

Spelarna hoppas att protesterna ska leda till att herrligan NHL startar upp en egen liga för kvinnor. Men fram till att det blir verklighet seglar svenska SDHL upp som en möjlig destination för stjärnorna.

Men regerande mästaren Luleå kommer inte att hugga på nordamerikanskorna. 

– Absolut inte. Vi har en fantastisk grupp och vi har jobbat med lugn så det här är inget som förändrar vår spelplan. Vi har haft förmånen att arbeta med en stor kontinuitet och det ska vi fortsätta med, konstaterar Glader. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista