Erik Karlsson: ”Vi förtjänar att gå vidare”

1:36 min

San Jose, med fem svenskar i laget, vann den sjunde och avgörande
matchen mot Colorado med 3-2 i NHL-slutspelet. Nu är laget klart för semifinal.

– Vi ska vinna den här serien, vi förtjänar att gå vidare, men vi såg hur svårt och jämnt det är, säger San Joses Erik Karlsson till Radiosporten.

– Om jag hade kunnat göra om det hade jag hoppat över sargen bra mycket snabbare, säger Colorados Gabriel Landeskog om sitt misstag som kan ha avgjort matchen.

Colorados svenske lagkapten fick först en assistpoäng för Colorados reducering till 2–1, och skulle sedan från avbytarbåset jubla för lagets kvittering. Men Colin Wilsons puck i nät räknades aldrig.

– Jag var lika förvånad som alla andra. Jag åkte av isen och två sekunder senare gjorde vi mål. Och sedan undrade vi varför de aldrig gjorde nedsläpp, säger Landeskog enligt nhl.com.

Orsaken var Landeskog själv. San Jose ville se en videogranskning för offside, och bilderna visade att svensken på väg mot bytet var inne i offensiv zon före pucken. Inget mål alltså.

– Uppenbarligen var jag på isen. Vi såg några repriser från bänken och från där vi satt kunde beslutet ha gått åt vilket håll som helst.

– Det var ett klumpigt misstag, att gå av isen på det sättet. Om jag hade kunnat göra om det hade jag hoppat över sargen bra mycket snabbare.

Dagens man i San Jose var Joe Pavelski. San Joses lagkapten och målkung gjorde comeback efter en sex matcher lång skadefrånvaro och behövde bara knappt sex minuter för att spräcka nollan.

San Jose ställs nu mot St Louis, första matchen spelas natten till söndag, svensk tid.

De fem svenskarna i San Jose är Erik Karlsson, Tim Heed, Gustav Nyquist, Melker Karlsson och Marcus Sörensen.

Nu är frågan om Colorados Landeskog och Carl Söderberg kommer till VM.


Fakta: Vägen mot Stanley Cup


Kvartsfinaler:

Boston–Columbus, 4–2 i matcher.

Carolina–New York Islanders, 4–0 i matcher.

St Louis–Dallas, 4–3 i matcher.

San Jose–Colorado, 4–3 i matcher.

Semifinaler:

Boston–Carolina. Match 1 spelas fredag klockan 02.00.

San Jose–St Louis. Match 1 spelas söndag klockan 01.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista