Ishockey-VM

Matchguide: Tre Kronor ställs mot Norge

1:39 min

Ett SHL-betonat Norge, som gärna påminner om 2011, möter Tre Kronor i dag.

Vad: Norge-Sverige
När: Start kl 20.15 i Ondrej Nepela Arena i Bratislava. 
Vi sänder: I P4/SR Play.
Referenter: Magnus Wahlman och Per Svartvadet

Vad betyder matchen: För Sverige är det bara seger som gäller. Här ska inte bjudas på nordisk spänning, annars riskerar Sverige att hamna i tungt läge inför slutspelet. Norge har fått en tung start på hela VM men har också fått ett erkänt tufft spelschema. Efter två klara förluster mot Ryssland och Tjeckien väntar nu Sverige och norrmännen lär vara revanschsugna.
Varning: Senast ett ishockey-VM spelades i Slovakien (2011) så vann faktiskt Norge mot Sverige med 5-4 efter straffar.

Det visste du inte om Norge: Eftersom Sverige går mot sitt SHL-fattigaste lag någonsin med alla NHL-stjärnor som tackat ja tornar Norge upp sig som VM:s SHL-tätaste lag. Mathis Olimb, Skellefteå, Moras Erlend Lesund och Michael Haga, Matthias Norstebo och Mats Rosseli Olsen i Frölunda har sällskap av Alexander Reichenberg i Färjestad och duon Jonas Arntzen/Thomas Valkvae Olsen i Leksand.
Då har vi inte ens nämnt dem med ett förflutet i SHL.

Sveriges vinstchanser i procent: 90-10

Matcher hittills: Tredje matchen i VM 2019 för Tre Kronor. Premiären mot Tjeckien i fredags slutade med förlust 2-5. Poängfest i tredje perioden mot Italien gav en 8-0 seger.

Expert Per Svartvadet: "Norge ska inte hota Sverige."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista