Finska stödet till Damkronornas bojkott

2:30 min

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen kritiserar Svenska förbundets hantering av Damkronorna och han har förståelse för spelarnas bojkott.

Under onsdagen meddelade 43 svenska spelare att man nobbar veckans planerade försäsongsläger i Stockholm och nästa veckas träningsturnering i Finland.

Detta efter att avtalet gällande ersättningar under landslagssamlingar för utebliven inkomst inte förlängts, bland annat.

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen säger till tidningen Hufvudstadsbladet att han förstår att de svenska spelarna protesterar.

– Det är skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla, säger Mustonen och hänvisar till att herrspelare som "får flera hundratusen euro i lön från sitt klubblag inte behöver en ersättning för förlorad arbetstid under landslagssamlingar".

Pasi Mustonen utvecklar.

– Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden. Inget händer om man inte protesterar. De senaste åren har kvinnor gjort uppror. Det är en enorm aktivitet som pågår i västvärlden och det går inte att hindra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista