Ishockey­förbundet: ”Det är ingen som är vinnare”

2:31 min

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson uttalar sig för första gången om den pågående konflikten med spelarna i Damkronorna – som har valt att bojkotta landslagsspel.

– Det är ingen som är vinnare just nu. Vi är inne i en situation som vi behöver lösa. Vi behöver sätta oss ner runt samma bord och hantera frågan och hitta en lösning så att alla kan gå vidare, säger Larsson till Radiosporten.

– Så sent som igår fick vi underlaget till förbundet från Sico, med förklaringen till hur det här kommer sig. Det irriterar att det tar sådan tid, men nu har vi fått underlaget och då kan vi gå vidare.

Förbundet har bokat in ett möte med Sico och runt bordet kommer även SDHL att sitta.

Grahm uttalar sig om bojkotten: ”Huvudpunkten är bemötandet”

Men ekvationen låter enkel. Mer pengar behövs och synen från er ska förändras?

– Det finns en del olika delar i de argument som framförts. Jag tror att det är väldigt viktigt att sitta ner och gemensamt byta bilder och förklara dem. Vi har också en avtalsmodell från och med den här säsongen med SDHL som precis som på herrsidan fått disponera de kommersiella rättigheterna mot att förbundet utan ersättning kan disponera landslagsspelarna.

– Nu är inte SDHL riktigt där har det visat sig. Och vi behöver sätta oss ner runt samma bord och hitta en lösning.

– Just nu splittrar den här frågan oss och skapar rubriker som svensk hockey inte behöver och inte förtjänar.

När kan det bli en lösning?

– Det är viktigt att det här sker fort men vi ska inte stressa. Det ska vara en lösning som alla kan känna sig komfortabla i. Nästa landslagsturnering äger rum i november i Luleå. I god tid innan dess måste vi naturligtvis ha löst de här frågorna.

Hör hela intervjun med Anders Larsson nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista