Arbetarbladet: Brynäs fifflar med Unicef-miljonerna

0:49 min

Brynäs får fem miljoner kronor per år från Gävle kommun, av vilka 2,5 miljoner kronor ska gå till Unicefs barnsatsning "En bra start".

Enligt Arbetarbladets beräkningar har dock bara 500 000 kronor gått till aktiviteter för barn och unga under det första året.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) medger att det är i minsta laget, men säger att det varit ett uppstartsår för projektet och att det i slutändan är resultatet som räknas.

– Får vi ut det man har lovat oss så är vi nöjda med hur våra pengar används, säger Edsvik till tidningen.

Klubbdirektören i Brynäs, Johan Stark, medger att man ännu inte nått ända fram till målet, att ha verksamhet på 30 av kommunens skolor. Just nu är det verksamhet på fem skolor.

– Vi ska utveckla det hela, men vi är inte där ännu.

Stark säger också att man inte kan räkna som Arbetarbladet gjort, att lönekostnaderna måste läggas ihop med aktivitetskostnaden.

– Då blir det 1,3 miljoner kronor, säger Stark.

Arbetarbladets ledarskribent, Jenny Wennberg, skriver att det är dags att riva kommunens avtal med Brynäs:

”Det hela kan inte beskrivas som annat än en stor skandal.

En skandal Jörgen Edsvik och Gävle kommun tycker att du och jag skall betala 25 miljoner kronor under fem år för. Att det är dags att riva avtalet med Brynäs IF, är så självklart att det inte en borde behöva skrivas.”

Brynäs egen hemsida förklarar klubben sitt agerande.

Där skriver klubbens klubbdirektör Johan Stark bland annat:

”Att påstå att kommunens pengar gått till Brynäs-löner istället för till barn är anmärkningsvärt skrivet. I dagsläget är tre personer hos oss anställda och helt dedikerade till En Bra Start, verksamhetsutvecklare och projektledare. Vi behöver alltså personal för att kunna driva verksamhet, utöver det så är alla som jobbar hos Brynäs IF på ett eller annat sätt involverade i En bra start. Det är en sådan stor verksamhet.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista