Luleås Erik Gustafsson jublar
Luleås Erik Gustafsson jublar. Foto: Erland Segerstedt/TT

Luleå upp i serieledning efter derbyvinsten

2:53 min

En strålande Joel Lassinantti i målet och ett uppoffrande försvarsspel. Det var segernycklarna när Luleå bortaslog Skellefteå med 1–0.

Norrbottningarna har på de åtta senaste matcherna tagit suveräna 22 av 24 möjliga poäng.

Men det var Skellefteå som förde det spelmässiga befälet från början till slut i det här glödheta norrderbyt.

Efter sju sorger och lika många förluster bröts äntligen lagets svarta svit i förra omgången och när Luleå nu stod för motståndet var matchen så långt från serielunken det bara går att komma.

Derbyt ger automatiskt ett rejält adrenalinpåslag men domarnas toleranströskel var hög och båda lagen klarade för det mesta av att kontrollera sina känslor.

Medan Skellefteå radat upp förluster har norrbottningarna gjort exakt det motsatta och vunnit match efter match. Man tog också tidigt ledningen med, som det skulle visa sig, matchens enda mål.

När de flesta väntade på att hemmalaget skulle göra första målet slog Luleåkaptenen Erik Gustafsson till. Från blå linjen lyfte han iväg pucken som seglade rakt genom trafiken framför Skellefteås mål och in i nätmaskorna bakom hemmamålvakten Mantas Armalis.

Det var Gustafssons andra mål för säsongen, det tredje tog domarna ifrån honom en stund senare efter granskning av matchklockan. Den hade tickat en futtig tiondel förbi 20-minutersstrecket i den första perioden när Luleåbacken skickade en målvaktsretur i nät till ingen nytta.

Skellefteå ökade trycket i den tredje perioden när de långa stunder parkerade i anfallszonen, men Luleås försvarsspel och en storspelande Joel Lassinantti var omöjliga att komma till tals med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".