Rhett Rakhshani och Johan Forsberg i kamp om pucken.
Rhett Rakhshani och Johan Forsberg i kamp om pucken. Foto: Björn Larson Rosvall/TT.

Luleå tappar serieledningen efter förlust mot Frölunda

1:06 min

Frölunda slog Luleå med 5–3 i en tät, underhållande match och tog därmed sin fjärde raka seger i SHL.

Luleå kom till Göteborg som serieledare i SHL – men med negativa minnen från omgången närmast före jul, då norrbottningarna förlorade med 0–4 mot Malmö på bortais. Å andra sidan vann Luleå med hela 5–1 mot Frölunda vid det senaste besöket i Scandinavium i oktober.

Den här matchen fick en annan karaktär. Det var jämnt och spännande. Frölunda tog ledningen genom Rhett Rakhshani, som därmed gjorde mål för andra matchen i rad. Robin Kovacs kvitterade i powerplay innan slutet av den första perioden, som totalt sett var mest Luleås.

Formstarke Max Friberg dundrade in 2–1 för Frölunda efter 3.14 i andra perioden, också det i powerplay. Det ledde till ett målvaktsbyte hos gästerna. Niklas Rubin, som släppt in två av fem skott på mål, ersattes i Luleås mål av Joel Lassinantti.

Sedan vände Luleå till ledning med 3–2. Backen Erik Gustafsson kvitterade först med ett skott i powerplay innan Einar Emanuelsson lyfte in 3–2 ur svår vinkel.

Men Frölundas 18-åring Linus Nässén petade in 3–3 efter röra vid Luleås mål – hans första mål i SHL.

Efter nio minuter i tredje akten tog Frölunda ledningen igen, genom Simon Hjalmarsson i ett snabbt anfall. Joel Mustonen ökade till 5–3 med ett överraskande skott ur dålig vinkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista