Luleå Hockey jublar efter mål mot Färjestad
Luleå Hockey jublar efter mål mot Färjestad. Foto: Alf Lindbergh.

Luleå Hockey står bakom serieutredningen

1:05 min

Luleå Hockey och SHL-klubbarna ställer sig bakom förslaget på en ny seriemodell i svensk ishockey som förbundets utredare presenterat.

Toppklubbarna skriver i sitt remissyttrande att arenakravet när det gäller åskådarantal är "av mindre vikt". I stället anser SHL att det är mer angeläget med ett licenskrav som rör en fungerande barn- och ungdomsverksamhet, högkvalitativ juniorverksamhet och finansiell stabilitet samt att arenorna uppfyller regler och krav i alla väsentliga delar som det "anstår en väl fungerande arena på högsta nationell nivå".

Hockeyallsvenskan vill dock se vissa förändringar i förslaget.

– Utöver den här platsen önskar vi att man ska få kvala om ytterligare en plats, säger Hockeyallsvenskans VD Stephan Guiance till Radiosporten.

Det nya seriesystemet är tänkt att införas säsongen 2020–2021.

Fakta: Förslaget till seriesystem

(TT)


SHL: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel med play in (lag 7-10 i åttondel), sedan kvarts- semi- och final. Lag 11-12 har spelat klart. Lag 13-14 spelar play-out där vinnaren håller sig kvar och förloraren flyttas ned.

Hockeyallsvenskan: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel enligt samma modell som SHL. Finalvinnaren går direkt till SHL. Play-out mellan lag 13-14 där förloraren flyttas ned.

Hockeyettan: Bantas från 47 till 36 lag som placeras in i tre geografiskt indelade serier jämfört med fyra i dag. 22 matcher i grundserien. De fyra bästa lagen i varje serie går till superettan där det sedan blir slutspel enligt samma modell som SHL och hockeyallsvenskan. Finalvinnaren flyttas upp. Lag 5-12 i grundserien spelar vidare i tre geografiskt indelade serier där lag 7-8 spelar play-out och de tre förlorarna åker ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista