Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Bakgrund: Kommunens stöd till Leksand

Leksands ekonomi har varit hårt belastad de senaste åren. Bland annat till följt av investeringar i den nya arenan samt att intäkterna inte varit tillräckliga på grund av spel i allsvenskan och inte i elitserien.

Vid flera tillfällen har kommunen lånat ut pengar till klubben. Enligt Dalarnas tidning kommer klubben få hela 250 miljoner mellan åren 2004 och fram till 2035, om kommunen fortsätter bidragen i samma tempo.

Här är de senaste årens stöd från kommunen:

2012. Leksands IF får stöd med totalt 33 miljoner under en tioårsperiod. Kommunen betalar 2,5 miljoner kronor extra per år i hallhyra, samt går i borgen för ett lån på omkring åtta miljoner kronor som Leksands IF tar för att gjuta en ny betongplatta i Tegera Arena.

2011. Kommunstyrelsen beviljade amorteringsfrihet i fem år på hyresavtalet vilket gav klubben på drygt två miljoner kronor per år, 10 miljoner. Kommunen är dessutom matchsponsor en gång per säsong, vilket kostar 25 000 kronor, på tio år en halv miljon.

2010. Kommunen beslutade att lämna sina aktier i Leksand Strand som säkerhet för ett kortsiktigt lån på tre miljoner kronor som klubben tvingades ta.

2007. Leksands kommun sålde Orsandbadens camping, nu Leksand Strand till LIF för 30,5 miljoner. 2011 Leksands IF lämnar över sin del i Leksand Strand till Leksands IF Holding. I gengäld blir föreningen ensamägare till Tegera arena som arenan nu heter.

2005. I samband med bygget av arenan fick LIF ett investeringsbidrag på 15 miljoner kronor av kommunen och kommunen investerade ytterligare 70 miljoner i Siljansvallen med friidrottsanläggning, konstgräsplan, servicebyggnad och nya parkeringar intill arenan.

2004. När Ejendals arena började byggas sommaren 2004 skänkte kommunen ishallen och LRF-hallen till LIF. Anläggningarna värderades till 35 miljoner kronor.

Fakta: Dalarnas Tidning

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista