• Pustar ut efter en av de mest nervdallrande hockeymatcher jag har sett och lyssnat till. Följde matchen via tv och radio, eftersom Magnus Wahlman är Sveriges bästa kommentator när det gäller referera ishockey.

  Modo vann och SSK förlorade. Och sällan har ett lag vunnit så mycket samtidigt som motståndarna förlorat ännu mer.

  Modo vann välförtjänt, något annat går inte att säga. Åtta sekunder avgjorde matchen målmässigt, men sett över 60 minuter visade Skröder, Sundström, Rosén, Timander och alla andra rödtröjade att de var bättre än motståndarna.

  – Det här det största jag har varit med om på en hockeyplan, sa Modos assisterande tränare Andreas Johansson till Radiosportens Christer Jonasson efter slutsignalen.

  Killen som har spelat i NHL, vunnit VM-silver och VM-brons rankar elitseriebiljetten som det största som har hänt på en is.

  – Det här är större än SM-guldet (2007), sa Mattias Timander till Jonasson.

  Det säger allt om vad den här matchen betydde för Modo och hela Örnsköldsvik med omnejd.

  SSK-spelarna låste in sig i omklädningsrummet efter matchen. Undrar vad som sas? Vad säger man i ett sånt läge?

  Dante Alighieri skrev Devina commedia (Den gudomliga komedin) redan på 1200-talet. En resa genom helvetet, via skärselden och upp till paradiset.

  Både SSK och Modo har nästan 800 år senare gjort samma resa, med den viktiga skillnaden att Södertälje aldrig nådde paradiset.

  Nu blir det hockeyallsvenskan igen för den klassiska hockeyklubben.

  Återstår att se hur snart laget kan nå himmelske höjder igen, men just nu befinner man sig i helvetet.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Glöm SM-finalerna mellan Färjestad och Skellefteå.

  I kväll spelas säsongens enskilt viktigaste match alla kategorier.

  Södertälje och Modo gör upp om en elitserieplats och (i runda slängar) 30 miljoner kronor. Jag  (och att Växjö skulle gå upp). Jag måste ju fortsätta tro att Södertälje grejar detta och varför inte via straffläggning.

  För risken, eller chansen, att den här oerhört ångestladdade matchen går till förlängning och straffar är ganska stor.

  Och då är det klar fördel SSK.

  Modo har förlorat tre av tre straffavgöranden i kvalserien (mot SSK, Rögle och Växjö) och förlorade sju av tio straffavgöranden i elitseriens grundserie.

  SSK förlorade visserligen tre straffläggningar av tre i grundserien, men bröt förbannelsen i kvalseriens första omgång hemma mot Modo.

  Och går det så långt som till straffavgörande är det ingen fördel att det sker på hemmais, speciellt inte med den usla straffstatistiken i färskt minne...

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Hela Örnsköldsvik fortsätter att hålla andan med två omgångar kvar av kvalserien.

  Men för er stackare som har problem med lungorna – det finns morgonluft att dra ner i luftstrupen. Ett extra syretillskott att inhalera när det börjar närma sig nedsläpp.

  Det kallas statistik, och den ljuger ju aldrig. Eller?

  Modo, som inför kvällens omgång innehar den andra elitserieplatsen, är även tvåa i kvalseriens målvaktsliga. Tuomas Tarkki har bara överglänsta av "Berlinmuren" (för att låna Conny Strömbergs etikett) Oscar Ahlsenfelt i Växjö-kassen.

  Modo ligger även tvåa bakom Växjö i power play-statistiken såväl som spelet i numerärt underläge.

  Där har ni tre tunga fakta som talar för att ångermanlänningarna fixar eliteriekontraktet på Rögles och SSK:s bekostnad.

  Andefattig sifferexercis? Ingalunda.

  Målvaktsspelet tillsammans med spelet i "special teams", alltså spelet i numerärt under- och överläge är tre otroligt viktiga komponenter för att vinna hockeymatcher.

  Se bara på Växjö.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Jag kom på mig själv med att jubla rakt ut när Växjö säkrade elitserieplatsen med två omgångar kvar av kvalserien.

  Janne Karlssons gäng har skrivit hockeyhistoria och det är inget annat än en alltigenom vacker saga. På det tredje raka kvalserieförsöket blommar man ut fullständigt och drar ifrån övriga lag på ett mäkta imponerande vis.

  Det finns många som ska hyllas en sån här dag, men jag väljer framför allt att hylla ledningen i Växjö. Sportchefen Henrik Evertsson har tillsammans med huvudtränaren Janne Karlsson jobbat på med stora portioner tålamod, konsekvens och målmedvetenhet.

  Man spelar en fartfylld totalhockey där alla spelare vet vad de ska göra i offensiv respektive defensiv zon.

  Man kan spela "grishockey" och "champagnehockey" beroende på motstånd och man lyckas alltid värva spelare som växer och blommar ut. Det ska bli oerhört intressant att följa klubben i elitserien.

  Nu spelar man i elitserien för första gången i klubbens historia. Till

  hösten är nya arenan klar, där bland annat HV 71 kommer på besök. Lite roligare än att få besök av Oskarshamn och Sundsvall...

  Stort grattis Växjö, och ett lika stort grattis till elitserien!

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Södertäljespelarna  efter den totala genomklappningen mot Örebro senast. I ödesmatchen borta mot Rögle bjuder man 140 fans på resa och matchbiljett.

  Kolla in Mathias Månssons uppmaning på .

  Ska bli intressant att se om supportrarna nappar på erbjudandet. Men det gör de väl. Lyckas Södertälje mot alla odds ta sig upp ur denna dikeskörning ligger vägen mot elitserien helt plötsligt öppen.

  Tre poäng mot Rögle och vips är allt i SSK-spelarnas händer igen. Problemet är bara att de där händerna har darrat betänkligt på slutet.

  Samtidigt meddelar krisklubben att sportchefen Per Nygårds tar steget ner i båset och ersätter assisterande tränaren Peter Larsson.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Kvalserien har äntligen nått maxtemperatur i och med omgång 6 av 10. Södertälje agerar dock stelfruset och Modo tvekar när det hettar till. Röglen och Växjö däremot, de stortvrivs i värmen.

  Modo hade ett gyllene tillfälle att gå i från till 2-0 i mitten av den andra perioden i bortamötet med Växjö. Då kliver hemmalagets fenomenale målvakt Oscar Ahlsenfelt fram och räddar Niklas Sundströms friläge. I anfallet efter kommer kvitteringen efter att Daniel Åhsberg vallat in pucken via Tuomas Tarkki på lika delar chans och skicklighet.

  Resten av matchen är fantastisk underhållning, där ett heroiskt kämpande Växjö reder ut flera numerära underlägen och tar matchen till straffar. Där fortsätter Oscar Ahlsenfelt att storspela och tar Modos samtliga tre straffar.

  Han räddar Växjö undan en förlust i kväll – och hindrar Modo från att ta tre poäng.

  Men kvällens största frågetecken sätter jag efter SSK. 2-9 på de senaste två matcherna och noll poäng gör att man är oerhört illa ute i sin tredje raka kvalserie.

  Att tappa samtliga poäng hemma mot Örebro är inget annat än tjänstefel av Södertäljespelarna.

  Nu tror jag man får svårt att klättra upp ur den egenhändigt grävda gropen.

  Rögle och Växjö har båda varsin elitserieplats i egna händer. Släpper nån av dem greppet? Ja, jag tror att någon av dem slinter.

  Antingen Modo eller SSK har en liten chans att knipa en av de två elitseriebiljetterna. Men båda två? Nej, vi får minst ett nytt elitserielag nästa säsong.

  Och det är en seger för hela hockeyallsvenskan.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Jag har börjat följa  på sistone. Kul med spelare som bloggar och ännu roligare med såna som inte räds att skriva vad de tycker och bjuder på sig själva.

  I poängkungens senaste blogginlägg får den svenska domarkåren en släng av Conny-sleven.

  "Mitt förslag till det här stora problemet är att utbilda gamla Elitspelare till domare och ge dom bra betalt så dom vill satsa på det.

  Peter Andersson domarbasen gör nu som jag säger och gör det här, så kommer det att bli en bättre standard på domarna här i Sverige", skriver han.

  Exempel på situationer där Strömberg tycker att många domare gör fel är när de visar ut en spelare för snack efter att spelaren exempelvis har blivit slashad och denne är frustrerad. Han menar även att domarna missar filmningar på grund av att de själva inte har spelat ishockey på elitnivå.

  Intressant förslag, tycker jag. Allt som kan höja nivån på den svenska domarkåren borde tas upp till diskussion.

  Undrar om Strömberg själv kan tänka sig att bli domare den dagen hans karriär som hockeyspelare är över?

  ---

  Förresten, du har väl inte missat intervjun med Peter Forsberg? Han pratar om Modos prekära läge i kvalserien inför bortamötet med Växjö och den närmaste framtiden. Det märks att Foppas hjärta klappar för moderklubben:

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 •  att Växjös tränare Janne Karlsson utlyst en småländsk variant av "silenzio stampa". Inga spelare ska prata med media, annat än i direkt anslutning till själva matcherna.

  Bland annat har SVT fått nej av succélaget.

  – Vi behöver vara i fred, säger tränaren Janne Karlsson till Smålandsposten.

  Det kan han ju i och för sig ha rätt i, men risken med denna typ av förbud är att det får totalt omvänd effekt.

  Spelarna inser nu, om inte förr, att de verkligen har en gyllene chans att skriva hockeyhistoria och föra upp Växjö i elitserien. Det som hittills mest har gått på inspiration och (spel)glädje har nu fått konkurrens av känslan att man måste sluta leden och "vara ifred".

  Återstår att se om Karlsson återigen har tagit rätt beslut, eller om han bittert får ångra detta när kvalserien avslutas 8 april.

  Förresten kanske även Modo borde testa detta. De verkar absolut inte må bra av det yttre trycket.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Kvalserien är inget trevligt ställe för ett elitserielag att befinna sig i. Det vet alla. Men allra värst är det nog för lag från mindre orter där hockeyn betyder allt.

  Per Svartvadet uttryckte det ganska tydligt efter måndagskvällens .

  – Folk vill ju att vi ska vinna och jag har folk på läktaren som känner mig också. Jag förstår ju och hör ju exakt samma saker som alla andra, säger Per Svartvadet till min kollega Christer Jonasson efter matchen.

  Han säger att han har svårt att sova ordentligt. Tankarna snurrar. Det är en fruktansvärd negativ press som spelarna i Modo går igenom nu. En hel bygd biter på naglarna och oroar sig för vad som ska hända om det otänkbara inträffar att laget åker ur elitserien.

  Känns det igen? Fråga vilken Leksandsspelare som helst som var med och spelade ur ortens stolthet ur den högsta serien i mitten av 2000-talet.

  Det är samma fanatiskt kvävande (i dessa kvalfyllda tider) hockeyklimat i lilla Leksand som i lilla Ö-vik. Efter hockeyn kommer ingenting, sen ingenting och sen ingenting.

  Det var detta jag anade kunde ske med Modospelarna när jag inför kvalserien . Det massiva stödet förvrids till ett ok. Det blir bara jobbigt att spela ishockey, inte ett dugg roligt faktiskt.

  Nu kan Modo fortfarande reda ut detta, men visst vädrar man en lex Leksand?

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Kvalserien lever i allra högsta grad. Till skillnad mot denna blogg som det är lite si och så med angående just livskraften.

  Jag är imponerad av Växjös poängskörd efter två raka bortamatcher mot elitserielagen Modo och SSK. Tre poäng där gör att man har "liten matchboll", för att citera Radiosportens tenniskommentator Mats Strandberg.

  Nåväl, i kväll tar jag och Radiosporten nya tag. Kvällens högintressanta matcher kan ni följa antingen i sin helhet (klicka på matcherna däruppe) i webbradion, via mobilen (mobil.sverigesradio.se) eller applikationen Sveriges Radio Play.

  Själv kommer jag lyssna på matcherna . Gunanr Brink är på plats i Lakerdome och Christer Jonasson sitter uppe i sitt "kontor" i Ö-vik. (Vill du lyssna på Örebro-Mora rekommenderar jag webbradion).

  Klicka även in  under matchernas gång. Jag kommer, med god hjälp av herrar Brink och Jonasson att hårdbevaka Modo-Rögle och Växjö-SSK.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Växjö har hittills tagit maxiamala nio poäng . De vann hockeyallsvenskan på ett övertygande sätt och leder nu kvalserien. Ändå vet ingen exakt HUR bra Växjä är.

  Det får vi reda på nu på onsdag. Först då möter smålänningarna ett elitserielag och först då vet vi.

  Jag hoppas verkligen att de kan stå upp och sno en eller flera poäng från Modo. Fakta är att hittills har inget av de allsvenska lagen ens varit i närheten av att rubba SSK och Modo.

  Å andra sidan har de ännu inte ställts mot allsvenskans bästa lag.

  För Växjö väntar nu i tur och ordning: Modo (borta), SSK (borta), SSK (borta) och Modo (hemma). Där kommer kvalserien avgöras för deras del.

  Hur det går?

  Ja, jag har ju sagt att SSK och Växjö spelar i elitserien nästa säsong och än så länge håller ju den spådomen.

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Ö-viksborna har snart inga naglar kvar. Först biter man ned dem intill oigenkännlighet under den långa och plågsamma grundserien.

  Sen är det bara nagelbanden kvar lagom till kvalseriens andra omgång.

  Då gästar ogästvänlige Conny Strömberg och hans Örebro hockeytemplet.

  Modo S-K-A bara vinna. Och man klarar av det, men på ett långtifrån övertygande sätt. 5-1 blir 5-3 och Örebro bränner ett friläge.

  Stjärnforwarden Ladislav Nagy gör två vackra mål, men drar även på sig två onödiga utvisningar. Det bubblar under ytan hos "ångestmanlänningarna".

  De kan bara förlora i den här kvalserien, för alla räknar med och kräver att man säkrar elitseriekontraktet.

  I spelarnas medvetanden gnager tvivlet, rädslan syns i ögonen.

  Och på läktaren fortsätter man att gnaga på naglarna.

  Men till slut kan man flytta händerna från munnen och i stället applådera hem tre vitala poäng (6-3).

  Modo balanserar just nu på rätt sida om den där mentala dikesrenen – men på lördag är det dags för en ny nagelbitare. Orkar de verkligen i 10 omgångar?

  SSK har kuggat igång bra och imponerade borta mot erkänt hemma- och formstarka Mora (seger 6-1).

  Växjö? Ja, de leder kvalserien efter sex poäng av sex möjliga. En bättre start har Växjö aldrig fått i tidigare kvalserier. Är det dags nu, Janne Karlsson?

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Först stjäl Leksand sportchefen Tommy Salo, som sen plockar med sig forwarden Stefan Gråhns. Efter det är det finske backen Joonas Rönnberg och eventuellt är även Oskarshamns poängkung Johan Ryno på väg till Dalarna.

  Dessutom meddelade Smålandsklubben i går att man har hittat en ersättare till tränaren Lars Ivarsson: Fredrik Söderström.

  Söderström? Jovisst, han är son till den förre Leksandsstjärnan Dan Söderström. Ska man tro att relationerna mellan klubbarna, som varit minst sagt ansträngda under säsongen, kommer att bli bättre nu?

  Jag måste säga att jag lider med Oskarshamn. De fick säsongen förstörd mycket på grund av Leksand och nu påminner lagens relationer till varandra mer som om IKO vore Leksands farmarlag.

  Månne har Leksand sneglat mot Karlstad. Färjestad har ju sitt Bofors...

  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

 • Ångesten är i full gång. Växjö Lakers toppar kvalserien efter en som bjöd på totalt 23 mål.

  SSK straffade Modo och tog två viktiga poäng. Men Modo "stal" en poäng av SSK, åtminstone enligt tränare Challe Berglund:

  Visst måste han vrida och vända på detta till hans lags fördel, men i min värld var det SSK som rånade Modo på två poäng. Modo tog en tidig ledning mot ett stirrigt SSK och kunde mycket väl ha lagt grunden till en seger redan i den första perioden.

  Men laget är fruktansvärt ojämnt och klarar sällan av att spela bra under en längre period.

  SSK ska vara glada för de här två poängen. Det är tufft att starta en kvalserie hemma mot favoriterna (som ändå Modo är i mångas ögon) och veta att en förlust kan bli ödesdiger.

  Växjö imponerade hemma mot Mora, som fick ett brutalt uppvaknande efter att ha tokdominerat förkvalet.

  Men allra märkligaste matchen utspelade sig i Örebro, där Rögle efter halva matchen hade skjutit 10 skott och hade gjort 5 mål. Örebro repade sig efter chocköppningen 0-2 och 1-3 och ledde med 6-5 när nio sekunder återstod.

  Då kom kvitteringen. Efter att Pär Edblom dragit på sig en 2+2 minutersutvisning för hög klubba. Han lär inte sova gott i natt. Tränare Lars Andersson var inte glad:

  Nej nu slutar jag skrivaoch låter intervjuerna tala för sig själva:
  Martin Sundelius
  martin.sundelius@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista