NHL

Erik Karlsson (t.v.) och John Klingberg
Erik Karlsson (t.v.) och John Klingberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

NHL-svenskarna om rekordet: ”Det är magiskt”

10 min

Ni hörde det i torsdags i Radiosportens sändningar. 80 svenskar har spelat i NHL den här säsongen vilket är nytt rekord – och nu i och med att Jacob de la Rose klivit in i Montreal är de 81.

Det är en utvandring som saknar motstycke i svensk idrottshistoria och det är ett nytt rekord i NHL för en icke nordamerikansk nation.

72 ryssar 2001 var största antal utländska spelare något år fram till att Sverige slog det. Dessutom gäller det här bara spelare som spelat minst en match denna säsong – etablerade NHL-spelare som Tim Erixon är inte med – ca 30 ytterligare svenskar i AHL väntar på sin tur.

Sverige har mer än dubbelt så många spelare som näst största utländska nation Ryssland, som har 36 spelare.

Backarna mest eftertraktade

Den mest framgångsrika och eftertraktade gruppen nu är inte målvakter som visserligen är många – 11 stycken – men flera av dom är lågavlönade och andramålvakter.

Men bland backarna finns dom största unga och mest välavlönade nya svenska stjärnorna. Som Erik Karlsson som säger så här om det svenska rekordet.

– Vi har ju bra utvecklingsprogram i Sverige. Sen kanske det beror på att fler ungdomar börjar spela hockey, att det finns bättre konkurrens och att du helt enkelt måste vara lite bättre för att lyckas. Det är kul att se, säger Erik Karlsson.

28 av dom 81 är backar. John Klingberg jagar tätt efter Erik Karlsson i backarnas poängliga. Han är en av dom tolv backar som finns med i 25-toppen av den svenska löneligan.

Och Klingberg menar att han har sin svenska utbildningsinriktning att tacka för sin spelförande spelstil som NHL nu traktar efter.

– Det håller jag absolut med om. Förbundet ändrade sitt tankesätt för kanske tio år sedan och vi fick lära oss att det var ok att hålla i pucken och tillåtet att göra misstag. Och sen även att de börjat lära ut det i småklubbarna ute i landet. Förr var det många defensiva backar som bara slog sarg ut, och nu är många svenskar bra med pucken, säger Klingberg.

”Juniorerna bättre utbildare”

Anaheim Ducks TV expertkommentator Bryan Hayward håller helt med Klingberg och förvånas inte över det nya rekordet.

– Våra talangscouter kommer hem hela tiden och säger att svenskarna i junior-VM i olika åldersklasser är bättre utbildade och mer redo för NHL än alla andra, säger Bryan och bekräftar att det framförallt är på backsidan som svenskarna är överlägsna sina motparter från andra länder inklusive Nordamerika.

Och han menar att tränarna här i Nordamerika måste lära sig från Sverige och lära backar att hålla i pucken och vänta på passningsläget snarare än att slå bort den via sargen.

Bryan kommenterade här i första hand John Klingberg, Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson, och talangen han oftast ser – Hampus Lindholm, som han menar alla behärskar det spelfördelande spelet perfekt.   

Den stora utflyttningen är förstås inte bara bra för Sverige som försökt hålla kvar de yngsta spelarna längre i Sverige. 23-årige Mattias Janmark har följt rådet och är en av årets 17 rookies (flera av dom som räknas som rookies  är inte debutanter men han är det).

Han spelar i Dallas och är forward. Han säger så här om rekordet och varför den svenska grunden ger ett bra avstamp till NHL:

– Vi har väl blivit en bra ishockeynation med bra utbildning som får fram fler och fler bra spelare och sen när det går bra för några svenskar och det blir känt att svenskar är bra så öppnar det dörren för fler. Den ena föder väl det andra på något sätt, säger Janmark.

Han säger också att juniorer måste få fortsätta utvecklas om de ska spela kvar i Sverige i övergången från junior till senior, och att även om han fått det så sker det inte alltid. Och han hoppas svenskar känner stolthet över att så många spelare uppnått sin dröm om att spela i NHL, och att det kan inte SHL tävla mot.

Sämre föryngring bland forwards

På forwardssidan går föryngringen bland toppsvenskarna sämre. De äldre och mer etablerade spelarna som bröderna Sedin, Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström, Loui Eriksson och Alexander Steen dominerar.

Men en nyetablerad spelare med ett nytt bra kontrakt vars potential är ofantlig är Detroits Gustav Nyquist. Han spår att rekordet för antal svenskar kommer överträffas flera gånger om före säsongen är klar.

Även om spelare som Jakob Silfverberg, ny-tradade Carl Hagelin och Carl Söderberg kanske inte riktigt levt upp till sina nya stora löner ännu, så finns det även på forwardssidan spelare som övertygar i sina klubbar och i ligan även om de ännu inte har fått förhandla till sig högre lön som till exempel Rickard Rakell i Anaheim, Filip Forsberg i Nashville och rookies som Mattias Janmark och Oscar Lindberg.

Och även för dom som inte lyckas direkt utan kämpar sig kvar i NHL är det värt det. I alla fall om man får tro Magnus Pääjärvi Svensson som blir lyrisk över det nya rekordet.  ”Det är magiskt”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista