NHL

Henrik Lundqvist.
Henrik Lundqvist. Foto: Chris Carlson

Henrik Lundqvist om att missa OS: ”Självklart hade man velat vara med”

Lundqvist: "Har funkat bra"
4:46 min

Henrik Lundqvist gav Sverige ett VM-guld.
Men det blir inget OS.
För Radiosporten berättar han om säsongen och känslan av att missa spelen i Pyeongchang.

Han är Kung av Madison Square Guarden och fortfarande en av NHL bästa målvakter, Han är med i sin fjärde allstar-atch i helgen och Radiosporten har träffat honom 

– Överlag så är jag jättenöjd med den här säsongen så här långt för egen del. Om jag jämför känslan i år jämfört med de senaste par åren så tycker jag det känns mycket bättre, säger han, och fortsätter:

– Jag har gjort en del förändringar tekniskt och mentalt. Men sen vill man vinna. Vi ligger just utanför slutspel just nu och man vill göra det man kan för egen del för att hjälpa laget att vinna matcher och bli bättre.

Henrik Lundqvist är nästan 36 år och innehar alla rekord som går för en målvakt i Rangers  och spelar i allstar-matchen nu i helgen har redan slagit nya rekord i NHL den här säsongen.

Han är en av våra största kändisar som hoppat in hos till exempel Jimmy Fallon flera gånger, bland annat för att mota små Halloween-paj-skott från programledaren och han släppte ingen förbi sig.

Han är inte en av de längsta målvakterna men hävdar sig väl i konkurrensen. Och han förefaller nästan ha blivit ännu vigare:

– Det är nog en synvilla, jag är nog inte särskilt vig. Man lär sig att röra sig med dom här skydden. Hur man rör sig. Jag tror att nu när man börjar bli äldre så tror jag att hålla kroppen i gott skick kommer bli viktigt framöver, säger han, och förklarar vidare:

– Man gör såna så där små övningar som man gör inte så mycket för att bli starkare som för att hålla knän och rygg och höfter på rätt plan. Det är lite övningar jag gjort de senaste åren som jag kommer att fortsätta med.

Det är ingen hemlighet att Lundqvist hade velat att NHL-spelarna varit med i OS.

– Självklart hade man velat vara med men nu blir det inte så. Men det är kul att brorsan är med. Ryssarna kanske har bästa laget på pappret men när det kommer till en sån här turnering så vet man aldrig, jag tror Sverige kan få till det, säger han.

Det VM-guld som han tog med tillsammans med bland annat sin bror Joel betyder något extra.

– Det var en fantastisk erfarenhet och något jag kommer ha med mig resten av livet, inte bara i karriären. Det är ett minne för livet verkligen och kul att vi fick göra det tillsammans, säger han.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".