• Kristina Palténs färd genom Iran kunde följas i Vaken, hennes bragd hyllades av folket hon träffade och när hon kom hem fick hon ett bokkontrakt.

 • Kristina Paltén ska springa genom Iran. Foto: Daniel Gual

  Kristina Paltén närmar sig målet. Hon har nu sprungit 170 mil genom Iran. För Vakens Peter Sundberg berättar hon den här morgonen om hur hon när hon går i mål på måndag kommer sakna äventyret, men på svar på en lyssnarfråga från Max står det klart att hon inte kommer sakna kravet på heltäckande kläder.

 • Kristina Paltén under den mest öde sträckan under hennes 160 avklarade mil genom Iran. Foto: Kristina Paltén

  Ultramarathonlöparen och äventyraren Kristina Paltén har nu 160 avklarade mil bakom sig, om en vecka når hon sitt mål, då har hon sprungit genom Iran. För Vakens Peter Sundberg berättar hon om faran att ta ut segern i förskott och har därför mentalt valt att flytta mållinjen till Sverige.

 • Kristina Palténs supportrar backar upp henne när polisen bråkar. Foto: Privat

  "Hoppas jag inte stoppas idag". Kristina Paltén har avverkat 130 mil på sin joggingrunda genom Iran. För Vakens Peter Sundberg berättar hon om att hon senaste dygnen stött på patrull då hon stoppats av polis hela tre gånger. "En av poliserna var otrevlig, skrek och hotade med handklovar".

 • Kristina Paltén, Iran, får frukt av hjälpande supportrar. Foto: Kristina Paltén / Privat

  Färden genom Iran fortsätter för den svenska äventyraren Kristina Paltén. Till Vakens Peter Sundberg berättar hon att ryktet om att hon är på väg går i förväg, "jag har blivit intervjuad av fyra tv-kanaler och när jag kommer till ny plats möts jag av löpare och cyklister som ger mig frukt, mat och hjälper mig med husrum".

  Kristina Paltén har nu sprungit två tredjedelar av sina 70 löpdagar och tagit sig till Behshahr, en stad vid Östra Kaspiska havet.

 • Kristina Paltén springer genom Iran. Foto: Privat

  Äventyraren Kristina Palténs joggingtur genom Iran fortsätter. För Vakens Peter Sundberg berättar hon denna morgon om att hon nu tagit sig till en mer sekulär del av landet men att hon trots detta fick vara med om en annorlunda händelse då hon plötsligt fick agera förkläde för en av sina manliga supporters, han bjöd helt enkelt med henne på en hemlig kärleksdejt.

 • Kristina Paltén har börjat springa, här tillsammans med några av de som följer hennes äventyr på plats i Iran.

  Äventyraren Kristina Paltén springer vidare på sin färd genom Iran. Under färden krossas hennes fördomar, efter 80 avklarade mil berättar hon detta för Vakens Peter Sundberg.

 • Kristina Paltén ska springa genom Iran, ensam. Foto: André Larsson

  Kristina Palténs äventyr genom Iran fortsätter. Nu har temperaturen sjunkit och de senaste dagarana legat på runt 25 grader, vilket underlättar löpningen. Under morgonens rapport berättade Kristina för Peter Sundberg om varför hon valt att springa genom Iran.

  "Jag vill utmana mina och andras fördomar. Vi lever i en tid av rädsla. Människor är rädda för andra och speciellt de som är annorlunda. Jag vill sprida det jag ser så att fler får en mer nyanserad bild av världen. Och som bonus har jag fått att iranierna verkar otroligt stolta över att jag vill springa i deras land."

 • Kristina Paltén ska springa genom Iran. Foto: Daniel Gual
  Kristna Paltén springer genom Iran

  Äventyraren Kristina Paltén har påbörjat sin över 200 mil långa joggingrunda genom Iran, som ensam kvinna ska hon korsa detta varma land.

  Vakens Charlotte Lauterbach ringde upp Kristina när hon hunnit 15 mil. Kristina berättar då om ett nästan 50 gradigt varmt joggingväder, att hon springer i en heltäckande joggingdress, blir väl omhändertagen och att hon får mat och vatten var hon än kommer.

 • Kristina Paltén ska springa genom Iran, ensam. Foto: André Larsson

  När äventyraren Kristina Palténs var med i Vaken i juni så avslöjade hon nyheten att hon som ensam kvinna ska springa genom Iran, och dessutom understödd av den Iranska regeringen. Irans regering hade då gett henne tillstånd och planerade stötta henne för att främja kvinnligt idrottande. Men nu har Irans regering fått kalla fötter och dragit in tillståndet, något som inte stoppar Kristina, hon planerar springa ändå.

 • Kristina Paltén ska springa genom Iran, ensam. Foto: André Larsson

  Som ensam kvinna ska hon löpa genom Iran. Förberedelserna pågår för fullt och i dagarna blev det klart att hon fått grönt ljus från Irans regering att genomföra drabbningen. "De vill till och med göra den till ett sätt att stimulera kvinnligt idrottande i Iran", berättar hon för Vakens Peter Sundberg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista