• Ett program om Hans Villius

  I somras gick Hans Villius ur tiden och en av Sveriges mest suggestiva och särpräglade röster tystnade. Utifrån den sista, hittills outsända, intervju som gjordes med honom, i december 2011, berättas historien om den svenska historiens främsta röst, men också om hur historien formats genom Villius stämma.
  Vi möter dagens främsta historieberättare för att höra hur de påverkats av Hans Villius, men också om de ser på hur historia berättats i svensk TV och hur detta berättande påverkat Sverige.    

  Programledare är Tobias Svanelid, som i snart 600 Vetenskapsradion Historiaprogram bland annat belyst aktuell historisk forskning, granskat dagens historiebruk och rapporterat om historiska händelser från 30-talet länder.

  Sänds den 30 december 12.00, repris 31 december 10.03

 • 29 december

  För 136 år sen tändes den första glasugnen i den lilla byn Åfors intill Lyckebyån. Under åren som följde så växte ett samhälle upp kring det som blev ett bruk. Generationer människor skapade sina liv med bruket som självklar livlina och brödkrok. Den 7 september i år släcktes den sista ugnen. Simon Moser har följt människor, den sista sommaren på bruket.

  Även om glasriket i småland länge varit i kris har Åfors glasbruk alltid verkat stå mer stabilt än dess grannar. Här har man satsat på sina formgivare och sitt unika konstglas. Fram tills nu. Hur kunde det bli så här? Och vad hände med frälsaren Torsten Jansson som för bara 5 år sen lyfte hela glasriket med sin ankomst. En dokumentär av Simon Moser.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista