1 av 3
John Henry. Foto: Eskil Olsen.
2 av 3
John Henry. Foto: Eskil Olsen.
3 av 3
John Henry. Foto: Eskil Olsen.
Veckans färsking v 36 2012

”Röd tråd mellan södra USA och norra Sverige”

"Det löper en osynlig, röd tråd mellan södra USA och norra Sverige." Det menar John Henry - gruppen från Piteå som står för Veckans färsking i P4 Norrbotten.

Gruppen John Henry från Piteå bildades 2008. Redan 2009 så vann de SM i oldtime/bluegrass, som deras musikstil kallas. Eller enklare sagt; de spelar folkmusik från USA. 

Det handlar mest om tradmusik men de skriver även egna låtar, som till exempel Veckans Färskinglåt. "The Little Blue Bird", som Ulrika Weinz har skrivit.

Även i år så ställer de upp i tävlingen som avgörs i Sälen i slutet av september.

Så här beskriver de kopplingen med USA och norra Sverige: "Det löper en osynlig, röd tråd mellan södra USA och norra Sverige. En blandning av sammanbiten kärvhet, drastisk humor, grusvägar och gröda, som de flesta storstadsbor aldrig får erfara."

De har redan hunnit med att göra två skivor. Debutalbumet Rank Strangers kom 2010 och i april 2012, släpptes deras andra album Rural Dwellers.

De är fem personer i bandet. Fyra är musiklärare, varav en är Sveriges, för att inte säga Europas, första och enda högskoleutbildade munspelspedagog; Mikael Bäckman.  Ulrika Weinz är designer, alltså formgivare.

Detta är John Henry:

  • Mikael Bäckman: Harmonica, openback banjo and vocal
  • Erik Berggren: Guitar, resonatorbanjo, mandolin and vocal
  • Jonas Lindberg: Upright bass and vocal
  • Ulrika Weinz: Guitar and vocal

PS. John Henry, var en stark man som var med och bröt väg för järnvägen i USA. Han blev en symbol för styrka för många. DS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista