Vardagar 9.30-13.00

Det senaste från Förmiddag i P4 Norrbotten hittar du i vårt gemensamma flöde på nyhetssidan.

 • Hägnan Gammelstad midsommarafton 2013

  Sveriges Radio P4 sände direkt från friluftsområdet Hägnan nära Världsarvet i Gammelstad. Midsommarafton 21 juni, 2013. Sändningen var från 09,33 till 12,00.

  Ett traditionellt firande dit många Lulebor bla,  åker. För att fira sommarens "viktigaste" dag. Här fick lyssnarna vara med på sommarängen å lära sig om örters betydelse. Skrock sen förr. Hur en basturuska tillverkas. I detta ämne finns det många ideer om. Byggnaderna flyttades från Gyltsaudden inne i Luleå, till Gammelstad på 1970 talet. Hägnan är ett friluftsområde som speglar byggnadsmässigt, äldre tider.

  Gå in på vår webb om du vill lyssna på programmet. Programledare och producent Roger Kvarnström.

 • Karlbergsteatern tor 20 juni, 2013.

   På utomhus teatern i Karlberg kommer sommarens uppsättning att bjuda in till just Cabaret! I årets uppsättning får man  följa med i Sång, Dans och härlig musik från 50-talet och fram till sekelskiftet.

 • Norrbotten

  Nu ska olika stilar och outfits på människor i Norrbotten uppmärksammas och det genom bloggen Northern Streetstyle, som startats upp av Emilia Olausson från Luleå och Ronja Joensuu från Boden.

 • Välta traktordäck, bära stockar och klättra över hinder. Det handlar det om när elva kvinnor och en man deltar i en riktigt tuff träning varje söndagkväll vid Kanisbacken i Älvsbyn.

 • Filmpoll Nord i Luleå, har huset fullt med entusiastiska elever från 10 till 13 år. De har filmat, redigerat och animerat sina filmer från den 10 juni till den 19 juni, 2013.

  Hela 120 anmälningar kom in  till kursen. Helt otroligt! Ett 20 tal fick plats. "Så det kan bli en kurs till, i sommar, kanske. Men säkerligen till hösten",  säger kursledarna Kim Miell och Erik Gotfredsen Johansson. Hälften av ungdomarna är tjejer. P4 var med och sände direkt från kursen, tis 18 juni 10,30 till 11.00. Det var glada och entusiastiska ungdomar, som hade roliga ideer om hur deras filmer skulle se ut. En grupp jobbade med en film som handlade om  en Talkshow.

  Reporter Roger Kvarnström.

 • Norrbotten

  Idag är det Happy Cleaners Day. Över hela världen firar fackliga företrädare dagen för rättvisa och värdighet för städare och det är något som Kristina Karlsson, lokalvårdare på F21 i Luleå, ser positivt på.

 • 17 juni 2013

  Ride to Work, dagen då  alla motorcyklister uppmanas att ta hojen till jobbet! Den första Ride to Work -dagen var 22 juli 1992.

  2008 ändrades datum till tredje måndagen i juni. Denna förändring gjordes för att klimatmässigt bättre tillgodose motorcyklister i hela världen, och att ge fler möjlighet att delta.

 • Veckans färsking vecka 25 2013

  Jojnas, eller Jonas Holmström från Piteå, är Veckans färsking i P4 Norrbotten med låten som kom trea i länsfinalen i P4:s musiktävling Svensktoppen nästa, Choose me out.

 • Travpulsen i Boden är hög. I dag är det uppvärmning med lunchtrav och i morgon är det dag för årets händelse när banan är värd för V75. Förra året lockade tävlingen över 10 000 åskådare.

 • Ikväll invigs den 31:a omgången av musikfestivalen Festspelet i Studio Acusticum i Piteå. Under sex dagar uppträder cirka 50 artister och musikanter på olika platser runtom i staden och bjuder på allt från klassisk musik till samisk jojk.

 • Konserthall i is och snö

  Spännande projekt kommande vinter på Gyltsaudden i Luleå. Under en jättehög med bark finns snö, 4 000 kubikmeter, som ska användas för att bygga en konserthall.  Konstnärsparet Tim och Birgitta Linhart ligger bakom projektet. De har tidigare byggt större hallar i snö och is på olika ställen i världen. Nu är det Luleås tur. Hallen beräknas vara klar till julen 2013. Allt är i is och snö. Till och med instrumenten skapas av Tim Linhart. P4 sände från Gyltsaudden  tors 13 juni 11,03 till 11,30. Där berättade konstnärsparet Tim och Birgitta Linhart om det kommande bygget. Start i november om kylan kommer.

 • Helikopter 14 i Norrbotten

  Helikopter 14 är namnet på försvarets nya helikopter. Kostnad en halv miljon styck. Några exemplar visas upp och övningsflyger just nu, veckorna 24 och 25. i Norrbotten.  Om ett år, försommaren 2014,kommer F21 att få de nya helikoptrarna. Det blir nio stycken totalt. P4 var på plats tisdagen den 11 juni och intervjuade major Björn Persson som berättade om HKP 14, och piloten Magnus Karlsson.

 • Kiruna

  Just nu pågår Världsstickdagen runt om i världen och så även i Norrbotten. En som kommer att uppmärksamma dagen nu på lördag är Åsa Törnman från Kiruna, som tänker dekorera sitt träd utanför sin handarbetsbutik.

 • Språkexperten

  P4 Norrbottens språkexpert Rune Westerlund fick en fråga från en lyssnare: Varför inleder många idrottsmän svaren med ”nej” när de blir intervjuade...?

 • Finns det snokar i Norrbotten? Den frågan ställer sig Norrlands herpetologiska förening som nu vill ha hjälp av allmänheten med att få svar på frågan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista