1. Sopbergen ökar och återvinningen minskar.  De senaste åren har vi svenskar blivit sämre på att sortera vårt skräp och vi slänger allt mer direkt i soppåsen. Just nu arbetar Naturvårdsverket med en plan för att vända trenden. Catarina Östlund är ansvarig för det arbetet.  
 • Hyrtrenden
  8:07 min

  Allt fler väljer  att hyra istället för att äga själv.

  Det här märks till exempel när det gäller bilpooler,ett sätt att hyra bil där flera personer delar på kostnaderna för bilen.  Det senaste året har antalet medlemmar i de tre största bilpoolerna i landet ökat med 25 %.

  Å nu flyttar bilpoolerna även in i bostadsrättsföreningarna, där medlemskap i en bilpool kan ingå som del i avgiften. För Pontus Mordeer och hans familj blev just bilpool lösningen då de bytte villan i förorten mot lägenhet i stan. Att slippa äga bilen tycker Pontus är en lyx.

 • Idag (2011-09-07) kom alltså Riksbanken besked om reporäntan. Och som väntat så beslutade riksbanken att låta räntan ligga still på 2 procent och skjuta  fortsatta höjningar på framtiden,

  Och det är bland annat oron på finansmarknaden den senaste tiden och att riksbanken tror på en kraftigare inbromsning av den svenska ekonomi som gör att man inte höjer räntan.

  Och oron för det ekonomiska läget börjar också märkas av på husvisningarna.

  Vi har besökt en visning i ett område mellan Sundbyberg och Solna där ett nytt bostadsområde växer upp. I en byggbarack i det nya området står mäklaren Robert Prag för att sälja.

  Det spekuleras mycket nu om det blir en nedgång på bostadsmarknaden och hur stor den i så fall blir. Men det finns konkreta tecken att leta efter för att se om ett fall är på gång. Det menar Lars Engelbert fd. vd på Mäklarsamfundet (och nu fastighetskonsult) som  sedan 1981tittat på hur bostadspriserna förändrats i kristider.

 • Nu om begravningsannonser som kan bli en dyr historia för den avlidnes anhöriga.

  De allra flesta (90 procent) väljer att annonsera i tidningen när en anhörig går bort. Å det är stora prisskillnader för den typen av annonser om man jämför med andra annonser på familjesidan.  För några veckor sen satte Bryan Barnett med två veckors mellanrum in två annonser till minnet av sin bortgånga fru. En minnesannons med anledning av hennes dödsdag och en födelsedagsannons.

 • Filmrecensenten Göran Everdahl tipsar om film och TV-serier om pengar och ekonomi:

  Dokumentärfilmer:

  Capitalism a love story : Dokumentärfilmaren och humoristen  Michael Moores försök att reda ut hur finanskrisen började. Filmen handlar precis som Moores andra filmer om klasskillnader och hur de uttrycker sig. Moore har förmågan att förklara komplicerade ekonomiska skeenden så att man fattar.

  Inside job : Gör ett fantastiskt jobb med att förklara tåggången i den ekonomiska krisen. Utgångspunkten  är att ta reda på hur finanskrisen uppstod och att försöka hitta de skyldiga. Har precis gått på bio men kommer på DVD i sommar.

  Spelfilmer:

  Wall Street: Oliver Stones film om rovkapitalismen på 80-talet. Mest känd för Michael Douglas porträtt av den skrupelfrie finanshajen Gordon Gekko som trots sina tvivelaktiga metoder blev en hjälte för många riktiga börsmäklare på Wall Street.

  Jätten: George Stevens mastodontfilm från 1956 med James Dean, Elizabeth Taylor och Rock Hudson i huvudrollerna. Är lite seg men häftig på det sättet att den försöker beskriva hur Texasbor ur olika samhällsklasser påverkades av oljan.  

  Lornas tystnad: Belgiskt drama om illegal invandrare som till varje pris vill ha råd att gifta sig med sin pojkvän och är beredd att offra en hel del för det.

  Barnet: Precis som Lornas tystnad gjord av det belgiska brödraparet Jean-Pierre och Luc Dardenne. Filmen handlar om ett ungt fattigt par där killen som är väldigt avtrubbad och skadad säljer parets lilla baby.

  Överflödiga människor: Franskt drama som utspelar sig på en arbetsplats och handlar om de konflikter som uppstår där mellan fack och arbetsgivare. Mest minnesvärd för den karismatiske fackrepresentanten som spelar sig själv.

  TV-serier:

  Dallas: Serien var från början tänkt att vara ett relationsdrama i stil med Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. Men intrigen drogs allt mer åt huvudskurken J.R Ewings lurendrejerier i oljebranschen. En oerhört underhållande serie ett bra tag men höll tyvärr, som så många populära TV-serier, på allt för länge.

  Downton Abbey: Brittisk serie som utspelar sig i och kring godset Downton Abbey. Huvudtemat i serien utgår från vem som ska ärva godset och hur man ska para ihop folk så att arvet hamnar på rätt ställe.  

 • 2011-03-30

  Hemma i svenska kök sorteras det noggrant - glasflaskan åker ner i en box, konservburken i en annan - tidningar, batterier och glödlampor - var sak på sin plats.

  Men något annorlunda är det utanför hemmets fyra väggar - när vi beger oss ut med vårt skräp på stan - då händer plötsligt nåt med vårt miljöansvar...

  Annica Dahlberg är informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen:

 • 2011-03-02

  Hur undviker man snedslitna klackar, saltränder och spruckna sömmar?  Två generationer skomakare ger sina bästa råd för hur du får dina skor och stövlar att hålla längre.

 • 2011-01-26

  Att veta var man ska lämna in sin bil på service är inte helt lätt.

  Speciellt inte om man är ovan bilägare.

  Ska man välja en allbilverkstad eller en märkesverkstad? Å vad är det för skillnad på servicen de utför?

  Vår reporter Anna Berg blev varse detta då det var dags för henne att serva sin bil. Å det är inte bara hon som har förvirrat sig i servicedjungeln.

  Klagomålen mot bilverkstäder blir fler och fler.

  Bara under 2010 har anmälningarna angående service och reparationer ökat med 10,4 procent (från 346 till 382 anmälningar) hos Allmänna reklamationsnämnden 

  Det är svårt att få tydliga svar på frågan vad som ingår i servicen och priserna skiljer sig, inte sällan med tusenlappar.

  Konsumentjournalisten Mikael Stjerna arbetar för tidningen Teknikens Värld och han har skrivit om just bilar i femton år. Han tycker att man kan välja den billigare verkstan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista