• Serietecknaren Liv Strömqvist är aktuell med sin senaste bok Ja till Liv! Som vanligt dryper boken av satir, politiska funderingar och extremt mycket humor. Idag är Liv med oss ifrån vår studio i Malmö och får berätta allt om boken och hur det är att arbeta som serietecknare!


 • temamåndag

  I dagens P3 Populär ska vi snacka pocketböcker! Pocketboken som först lanserades av Penguin Books på 1930-talet, slog igenom i Sverige på 60-talet och har blivit något av svenskens favvoritbok. På topplistan över förra årets tio mest sålda böcker så var åtta stycket pocket.

  Vi har med oss bokskribenterna Johanna Ögren och Maria Marteleur för att snacka om hur detta kan komma sig, och vad pocketböckerna egentligen har för framtid. Och vilka pocketböcker ska man köpa i höst?

 • I veckan har vi sett en ung belgisk journalist med blå pullover och röd kalufs dyka upp vart man än tittar, i tidningar, på tv och på affischtavlor. Det är såklart TINTIN som är namnet på allas läppar den här veckan. För på fredag har ju Steven Spelberg och Peter Jacksons animerade film Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet premiär.
  Men vad är det som gör att folk än idag fortsätter läsa och älska den här seriefiguren?
  Det tänkte vi reda ut nu med två riktiga Tintin-fantaster, popmusikern Frida Brattgård och manusförfattaren Kalle Lind! • Det går ju minst sagt bra nu för författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
  Deras fantasybok Cirkeln kom i våras och handlar om sex gymnasietjejer som får veta att de är häxor.

  Den här boken möttes av lysande kritik – den har sålts till en massa länder – och i förra veckan fick vi veta att den blivit nominerad till Augustpriset som bästa barn- och ungdomsbok.

  Men det slutar inte där. Alla tre böcker ska bli film, och idag avslöjade författarna att Levan Akin ska regissera den första! Vår reporter Jesper Engström ringde upp honom.

 • Journalisten Moa Eriksson Sandberg växte upp i Halland och var i ung ålder väldigt förtjust i att skriva dikter och noveller. Men det dröjde tills nu då hon äntligen fick debutera som författare. Moa är nämligen aktuell med boken Söta pojkar är bara på låtsas som delvis är inspirerad av hennes dagbok från gymnasietiden. Idag är hon på besök hos oss och berättar om hur hon var som tonåring när dagboken skrevs. Och såklart dagböcker i allmänhet, varför är dom så kittlande intressanta?


 • Klockan 13 kom beskedet. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tillkännagav att årets nobelpris i litteratur skulle gå till den svenska poeten Tomas Tranströmer!
  Vi kunde inte riktigt slita oss från tanken på att det hade varit lite roligt om priset istället skulle gått till en rappare. Ni vet de kallas ju inte för gatans poeter utan anledning.
  Så vår reporter Sara Kinberg ställde frågan till en mycket upptagen Gunnar Bolin, som är kulturkorrespondent och programledare här på Sveriges Radio. Lyssna vad han hade att säga om saken nedan...

 • Idag drar årets största litteraturfest igång, nämligen bok och biblioteksmässan i Göteborg. Årets tema är tyskspråkig litteratur och bland hundratals montrar, scener och seminarier finns även P3 Populärs reporter Marcus Morey-Halldin. Han ska snacka med tre olika typer av besökare. Bokbloggaren Johanna Ögren från Bokhora, författardebutanten Calle Brunell och förläggaren Lena Hammargren. Marcus kollade vad dom planerade att göra på mässan och vad dom ser fram emot mest  när dom trängs med alla andra boknördar! • Författaren & Malmöbon Amanda Svensson debuterade våren 2008 med den uppmärksammade romanen Hey Dolly. Sedan dess har hon hunnit med litteraturstudier och att arbeta som kritiker på Sydsvenska Dagbladet. Men nu är det dags för Amanda att själv bli kritiserad. För i dagarna släpps hennes andra roman Välkommen till den här världen. Det är en bok som handlar om ett triangeldrama i Köpenhamn och Malmö. Kritikerna har redan tagit boken till sina hjärtan men hur tar Amanda som själv är kritiker emot recensioner?

 • Författaren, skådespelaren, programledaren och På Spåret-tvåan Martina Haag är på besök hos oss idag för att berätta om sin nya bok Glada hälsningar från Missågnerträsk. 
  Romanen är Martina Haags sjätte bok och handlar om två systrar, en innerstadsstockholmstjej och en småbarnsmamma i Lappland som gör en hemlig överenskommelse om att hjälpa varandra. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig...
  Tidigare idag eftersökte Tara fler böcker om systrar. Våra lyssnare tipsade om följande:
  "Brunstkalendern av Emma Hamberg! Jättebra bok! / Lina i Knutby "
  " Det finns en gammal realådaroman av Eileen Goudge som heter Such devoted sisters, översatt till Förräderiet på svenska om jag inte minns fel. Kanonbok! /anonym"

 • Unga norrlänningar hette debuten som kom 1998. Sedan dess har han blivit en av våra mest populära serieskapare med boken Hey Princess som släpptes 2002. Vi talar såklart om Mats Jonsson som förutom att släppa serieromaner arbetar som redaktör för seriemagasinet Galago.
  Nu är han aktuell med nya boken Mats kamp som är en fristående uppföljare till Hey Princess. Den senare handlade om Mats tid i 90-talets indiekretsar medans den nya boken handlar om att bli pappa och livet med sin stora kärlek. En sak är iallafall säker, den är minst lika självutlämnande, privat och tragikomisk! • Temamåndag

  Idag har vi äntligen temamåndag igen! Vi vet att ni precis som vi slukit massa böcker under sommaren men frågan är hur många av oss som betade av några klassiker?
  Ni vet de här böckerna som kritiker, svenskalärare och litteraturvetare hyllar extra mycket och säger att man måååste ha läst. Vi tänkte under en hel timme snacka om just det här med klassiker och med oss som experter har vi serietecknaren Henrik Lange som bland annat skrivit 80 romaner för dig som har bråttom och journalisten Lina Wennersten som varit bokredaktör på City och skrivit  Konsten att skriva en bästsäljare.
  Tillsammans ska vi utreda hur det egentligen står till med bokklassikerna..? Är dom bra? Måste man läsa dem? Kan man inte bara ljuga att man läst dom och vilka av dagens storsäljare kan tänkas bli klassiker?
  Här är några av de böcker och författare Lina och Henrik tipsade om:
  William Golding - Flugornas herre
  Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken & Doktor Glas
  August Strindberg - Fröken Julie
  Eva-Stina Byggmästar - Vagga liten vagabond
  Selma Lagerlöf
  Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad
  J.D Salinger - Räddaren i nöden
  Jane Austen - Stolthet & Fördom
  Sofi Oksanen - Utrensning
  Kafka - Förvandlingen och Processen
  George Orwell - 1984
  Kerstin Ekman - Händelser vid vatten
  Cormac McCarthy - Vägen
  Stig "Slas" Claesson - Vem älskar Yngve Frej?

 • För några år sedan släppte modejournalisten Martina Bonnier Fashionista. Det var en bok som var fylld med stiltips för fundersamma klädkonsumenter. Numera är hon chefredaktör för Damernas Värld men har trots det hunnit med att skriva en ny bok. Den här gången tar hon steget över till romanformatet och hennes nya bok Obsession handlar om en mäktig modefamilj. Men det är inte bara en roman, utan även en stilguide och ett modemagasin i ett. Idag är hon på besök hos oss och Martina får förklara för oss hur hon tänkt med det här multiformatet.


 • Författaren David Nicholls föddes 1966 i Hampshire i södra England. Han har verkligen etablerat sig på den internationella litteraturscenen med böcker som På vinst och förlust och Mitt livs roll.
  Och hans senaste bok En dag  blev genast en dundersuccé hemma i England när den kom 2009 och den har länge toppat New York Times bestsellerlista i USA.
  På svenska har den nyligen kommit ut i pocket och i höst går filmversionen upp på bio, med bland annat Anne Hathaway i huvudrollen.

  David berättade om de blandband som Emma gör till Dexter, du kan se hela listan av låtar

 • I onsdagens P3 Populär kommer författaren Lina Wennersten hit. Tillsammans med Katarina Lagerwall har hon skrivit Konsten att skriva en bästsäljare där de noggrant redogör hur man skriver en framgångsrik bok.

  Boken innehåller tips och knep från författare som Henning Mankell, Denise Rudberg och Jan Guillou. Så har du en halvskriven deckare liggandes i byrålådan ska du lyssna extra noga!


 • styrelsen

  Ett av de hetaste namnen inom kulturvärlden just nu är Karl Ove Knausgård. Det här är alltså en norsk författare som håller på med en romanserie om sitt eget liv. Sex delar ska det blir allt som allt och del två har precis kommit ut på svenska. Romanerna heter Min kamp del 1, 2 osv, och redan här kan man ju ana att Knausgård är lite av en provokatör. Knausgård har blivit både hyllad och hatad, men mest hyllad i Sverige i alla fall. Kritikerna gillar inte hans kvinnosyn. Och framförallt på vilket sätt han lämnar ut sig själv och andra i böckerna.
  Ska man lämna ut hela sitt liv och umgänge i sin självbiografi?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista