• Det existerar blott två dagar till av 2011 och givetvis ska vi summera popkulturutbudet. Ni har fått utvalda händelser serverade i vår julkalender och igår summerade vi hitsmusiken 2011. Idag kommer filmjournalisterna Caroline Hainer och Måns Hirschfeldt hit för att summera filmåret!

  Hörrni lyssnare, vilka var egentligen årets bästa filmer? • Igår möttes vi av nyheten att Tarzans apa Cheetah hade avlidit 80 år gammal. Men idag dementerades uppgiften av . Vi på P3 Populär älskar djur på film men vilket djur har egentligen presterat bäst när det kommer till skådespeleri?  Vilket djur har gjort den bästa skådespelarinsatsen tycker du?

 • filmtorsdag

  När bilder och klipp från Tintin-filmen först dök upp på nätet för några månader sen så var det många som kommenterade med två ord: Uncanny Valley. Det är ett uttryck som först användes av en japansk robotforskare som försöker förklara den här läskiga känslan som upptstår när vi ser någonting som är väldigt väldigt likt oss,, men ändå tillräckligt främmande för att det ska bli läskigt. Låter det krångligt? 
  Vår reporter Marcus Morey-Halldin åkte till Trollhättan där Högskolan Västs animationslinje ligger, och bad lärare och studenter att förklara det här rysliga fenomenet lite närmare...  Rättelse: I inslaget säger vår reporter Marcus att studenterna Lina och Niklas går på Mitthögskolan , vilket såklart är helt fel. Den treåriga utbildningen "3D-animation och visualisering" kan man läsa på Högskolan Väst och ingen annanstans!

 • Som en tidig julklapp till alla Tolkien-fans och filmintresserade där ute släpptes idag trailern till Peter Jacksons film The Hobbit. Vår reporter Anton Almqvist dreglade av upphetsning när han kom till jobbet i morse och räknar nu ner dagarna till premiären som är i mitten av december 2012...


 • Rooney Mara står inför sitt stora genombrott i och med rollen som Lisbeth Salander i den amerikanska versionen av den första Stieg Larsson-boken, The Girl With the Dragon Tattoo, som har premiär ikväll.
  P3 Populärs medarbetare Katarina Andersson träffade Rooney Mara i New York.
  Hon berättade om hur ska försöka bräcka Noomi Rapace som Salander, hur det är att prata med svensk brytning och att hon jämför sig med en annan svensk stjärna, Pippi Långstrump!

 • Imorgon har den hett emotsedda hollywood-versionen av Stieg Larssons Män som hatar kvinnor premiär. Det har skrivits och snackats extremt mycket om den här filmen men hur bra är den egentligen. Vår reporter Sofia Thermaenius vet. • filmtorsdag

  Imorgon är det biopremiär för baseballfilmen Moneyball. I huvudrollen ser vi Brad Pitt som sportchefen som går emot alla principer i baseball och istället för att köpa ett fungerande lag helt väljer spelare efter statistik. Filmen är baserad på verkliga händelser kring laget Oakland Athletics för ungefär tio år sedan.
  Vår reporter Anton Almqvist gick och såg filmen och imponerades av Davids kamp mot Goliath men passar filmen även folk som inte gillar sport?


 • filmtorsdag

  I dagens fördjupade filmtimme har vi äran att välkomna regissören Daniel Alfredson som nyligen fick ta emot två internationella Emmy-statyetter för sina två Millenium-filmerna. Förutom det har han regisserat hyllade filmen Varg och vunnit guldbaggar för såväl Mannen på balkongen och Tic Tac. Daniel arbetade även som dramachef på SVT och gav oss då serier som SPUNG men hade även mod att lägga ner självaste Rederiet! • På fredag har filmatiseringen av boken Simon & ekarna premiär på bio. Filmen är en uppväxtskildring som utspelar sig i 30-talets Göteborg och Bill Skarsgård spelar huvudrollen. Idag kommer han till oss på Populär för att berätta om filmen, sitt skådespeleri och om framtiden. Har han lagt doktorskarriären helt på hyllan för att satsa på skådespelaryrket? Det verkar ju så med tanke på att det skvallras om en ny hollywoodfilm... • filmtorsdag

  Det finns en gammal brittisk tradition som heter Guy Fawkes Night och den går ut på att man firar att en brittisk kung på 1600-talet lyckades överleva ett mordförsök. En av personerna som försökte spränga kungen i luften var Guy Fawkes och det är efter honom man döpt firandet. Och den här traditionen har inspirerat till den tecknade serien V för Vendetta som skapats av britten Alan Moore och 2006 blev serien också till en film med samma namn. En som lärt sig den brittiska traditionen är vår reporter Sara Kinberg och hon har börjat se hur historien om Guy Fawkes sprider sig över världen...

 • filmtorsdag

  Regissören Pedro Almodovar är tillbaka på vita duken med The skin I live in. Almodovar är en regissör som ständigt hyllas och är älskad av många. Vår reporter Jesper Engström är absolut ingen Almodovar-kramare så vi skickade iväg honom för att se senaste filmen. Trots hans skepsis mot spanjoren blev Jesper postivt överraskad av filmen!


 • filmtorsdag

  I förra veckans Styrelse diskuterade vi huruvida komedin skulle få en egen Oscarskategori eller inte. Det var lite blandade åsikter där men idag har vi en person på plats som definitivt tycker det, nämligen kulturjournalisten Caroline Hainer!
  Idag ska hon tipsa och guida genom den enorma mängd komedier som getts ut under åren. Dessutom listar hon sina fem bästa komedier!

  Vilken komedi tycker du är den bästa någonsin? Tipsa i kommentarsfältet!


  Här är Carolines topp 5 lista med bästa komedier i världen:
  5. Zoolander av Ben Stiller
  4. Duck Soup med Bröderna Marx av Leo McCarey
  3. Titta vi flyger! med bland annat Leslie Nielsen
  2. Måndag hela veckan med Bill Murray
  1. The Big Lebowski med Jeff Bridges som ultraslacker i regi av bröderna Cohen!

  Carolines tips på lite mer alternativa komedier:
  Rocket Science av Jeffrey Blitz
  Election av Alexander Payne
  Ghost World av Terry Zwigoff
  Beautiful thing av Hettie Macdonald
  Bridesmaides av Paul Feig
  The trip av Michael Winterbottom

 • filmtorsdag

  I veckan så nåddes vi av en tråkig filmnyhet - nämligen att den svenska filmtidningen Cinema läggs ned vid årsskiftet. Cinema hette från början Allt om film men bytte namn 2009 och har sen dess kommit ut varje månad. Men decembernumret blir alltså det sista så vi ringde upp Cinemas chefredaktör Elin Larsson för att höra varför tidningen läggs ner.

 • filmtorsdag

  Filmen Förbjuden kärlek är en berättelse om de iranska tonåringarna Atafeh och Shireen, som tillsammans utforskar Teherans undergroundkultur, och deras sexualitet. De inleder en kärleksrelation, något de tvingas hålla hemligt ... Ligga med P3s programledare Matilda Berggren ringde upp filmens regissör Maryam Keshavarz. Vill ni lyssna på intervjun kan ni lyssna på hela intervjun hos

 • filmtorsdag

  Att vara biografmaskinist låter ju helt magiskt, inte sant? Få sitta i ett maskinrum och se på film hela dagarna, men är det verkligen så? Det ville vår reporter Anton Almqvist veta så han begav sig till biograf Sture i Stockholm där biografmaskinisten Tia Sandberg arbetar. Tia guidade genom förberedelserna till filmen och berättade att han själv inte var särskilt filmintresserad...


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista