• 29 AUGUSTI 2014

  Nämnde man Helmut Langs (1956–) namn under mitten av 1990-talet var det många som började tindra med ögonen. Ingen gjorde då lika eftertraktansvärda plagg, för både män och kvinnor. Och det utan att krångla till det, tvärtom. Snarare skapade han en sorts samtida urban uniform bestående av välskräddade jeans, t-tröjor, kavajer, kappor och rockar. Till synes enkelt, men effektivt. Stilen – och hans framsynta idéer om modevisningar, material, konstsamarbeten och inte minst konsten att ta bra betalt för jeans – präglar än idag modet. Men själv tackade han för sig 2005. Då lämnade han modevärlden. Helt och hållet. Idag är han verksam som konstnär. Mer om honom och hans stil, i veckans STIL.

 • 13 DECEMBER 2013

  Fendi (1925–) är ett av Italiens allra lyxigaste modemärken och det av en alldeles speciell anledning – päls. Genom att strimla, raka, krulla, färga, plasta in och vända skinn av mink, räv, får, ekorre, sobel och utter in och ut har Fendi utvecklat tekniker som får päls att kännas lika lätt som tyg. Bakom framgångarna fanns fem starka kvinnor – Paola, Anna, Franca, Carla och Alda Fendi. Och Karl Lagerfeld, förstås. Han är sedan 1965 ansvarig för märkets design av pälsar, och damkläder. Mer om familjen Fendi, päls och varför de idag har lanserat ”pälsmonster” berättar vi i veckans STIL, som varit i Rom på besök.

 • 16 NOVEMBER 2012

  Det brittiska märket Burberrys trenchcoat har klätt upptäcktsresande, militärer, kungligheter, modemänniskor och alldeles vanliga dödliga, i snart 150 år. Populariteten har under åren svajat, men idag är det ett av modevärldens allra mest framgångsrika företag. I veckans STIL berättar vi historien om grundaren Thomas Burberry (1835-1926) och hans idé om ett vattentätt ytterplagg.

 • 14 SEPTEMBER 2012

  Det franska märket Chloé firar nu i höst 60-årsjubileum. Men vad står det egentligen för? Vem startade det 1952, och varför? Bakom det välbekanta namnet finns förstås en historia som sträcker sig långt längre tillbaka än till modeskapare som Stella McCartney och Phoebe Philo och produkter som den omtalade Paddingtonväskan. Den som orsakade lätt hysteri 2005. I veckans STIL berättar vi om bakgrunden till märket.

 • 22 JUNI 2012

  Christian Dior ( 1905-1957) ställde 1947 till med en skräll som gav genklang länge, och långt utanför modevärlden. Hans debutkollektion blev kallad för ”The New Look” och Dior blev ett namn som plötsligt blev synonymt med Paris, flärd och lyx och en nytändning av det franska modet. Ingen annan modeskapare har, varken förr eller senare, lyckats få ett lika stort och brett genomslag så snabbt. I veckans STIL reser vi till hans barndomshem i Granville i Normandie för att se vad som formade honom, och varför.

 • 22 JUNI 2012

  Christian Dior ( 1905-1957) ställde 1947 till med en skräll som gav genklang länge, och långt utanför modevärlden. Hans debutkollektion blev kallad för ”The New Look” och Dior blev ett namn som plötsligt blev synonymt med Paris, flärd och lyx och en nytändning av det franska modet. Ingen annan modeskapare har, varken förr eller senare, lyckats få ett lika stort och brett genomslag så snabbt. I veckans STIL reser vi till hans barndomshem i Granville i Normandie för att se vad som formade honom, och varför.

 • 10 FEBRUARI 2012

  Förra veckan var det modevecka i Stockholm, vilket var början på de internationella modeveckorna, som nu är i full gång. Och som vanligt finns modejournalister på plats för att rapportera, recensera och analysera – är plaggen konventionella? Kommersiella? Eller konstnärligt intressanta? Men när vi själva står i butiken och ska välja vilka kläder vi ska köpa är det, ofta, en helt annan fråga vi vill ha besvarad, nämligen – är det fint eller fult? I veckans STIL luftar vi frågan om det är någon skillnad mellan män och kvinnors syn på vad som är snyggt.

 • Paco Rabanne är ett modemärke som återigen har kommit i ropet. Den framsynta designen från 1960-talet har dammats av och getts nytt liv genom samtida moderna material och en ny designer – den indiske modeskaparen Manish Arora. Märket har fått både modevärlden och Lady Gaga att gå ner i brygga av glädje. I veckans program berättar vi inte bara om märket, utan även om mannen Paco Rabanne (1934-) som kallats för futurist, mystiker, modeskapare och domedagsprofet – och som säger sig ha levt i över 70 000 år.

 • Svenskt mode har en gång i tiden inneburit mer ”couture” än konfektion. För det har funnits en tid då svenska kvinnor, om än de lite bättre bemedlade, klädde sig nästan lika flott som de franska. I veckans STIL synar vi några kvinnliga modepionjärer i de välklädda sömmarna, Augusta Lundin (1840-1919) och Marg von Schwerin (1899-1992). För med hjälp av nål och tråd och en brinnande entusiasm byggde de upp en sorts modeimperier i Sverige genom att erbjuda kvinnor kläder av exceptionell god kvalitet, och med hög modegrad. 

 • 10 JUNI 2011

  DEL 2

  STIL fortsätter denna vecka att berätta historien om modehuset Dior, huset som den franske modeskaparen Christian Dior (1905-1957) skapade, blev trendsättande på många vis. Hans debutkollektion 1947, populärt kallad för ”The New Look”, fick inte bara Paris till att åter igen bli den ledande modestaden i världen. Märket blev även ett av världens mest framgångsrika, någonsin. Christian Dior insåg nämligen tidigt värdet av globalisering, och diversifiering. Hans affärsmodell har därför präglat mycket av modet sedan dess. Mer om det berättar vi i veckans STIL.

 • 11 MARS 2011

  I veckans STIL möter vi en modeskapare som valt att gå sin egen väg, med stor framgång – Dries Nan Noten. Denne belgiske designer (1958-) använder sig inte av reklam. Han har aldrig lanserat en parfym, eller några väskor. Och han äger, till skillnad mot många andra modeskapare, sitt företag själv. Trots det tillhör han en av de stora i modevärlden som skördar stora framgångar, både kritikermässigt och kommersiellt. I programmet får höra mer om och av Dries Van Noten, som vi har träffat i Paris.

 • 4 FEBRUARI 2011

  I veckans STIL ska vi ta en titt på en återkommande trend inom modet som just nu firar nya triumfer – minimalismen. Eller ”Den nya minimalismen”, som den kallas i modebranschen. Det ska vi göra genom att berätta om den tyska modeskaparen Jil Sander (1943- ) en mästare på diskret funktionell elegans. Men vi ska också berätta om modemärket Jil Sander, som idag drivs av den belgiske designern Raf Simons. Båda gör just nu succé, på varsitt håll. Och en gemensam nämnare är minimalism.

 • 28 JANUARI 2011

  Veckans STIL ägnar vi åt Mariano Fortuny (1871–1949). Ett universalsnille som uppfann den teknik han saknade, inom både teater och mode. Själv betraktade han sig i första hand som konstnär. Men det är som skapare av plisserade plagg han slog igenom 1907 och vars influenser man kunnat se i modet sedan dess genom att vara toppmoderna i sin enkelhet. Mariano Fortunys plisserade plagg skulle lätt kunna gå sida vid sida med kjolar och klänningar från årets vårkollektioner från modehus som Lanvin och Chloè utan att se särskilt gammalmodiga ut.

 • 21 JANUARI 2011

  I veckans STIL blickar vi fyrtio år tillbaka i tiden. Närmare bestämt till den 29 januari 1971. För det var då som den franske modeskaparen Yves Saint Laurent ställde till med en skräll vars ekon kan höras än idag. Med sin haute couturekollektion Hommage aux Années 40 i retrostil blev han den inte bara den förste modeskaparen att använda sig av referenser från 1940-talet, utan även den förste att flirta med den gryende gay- och discokulturen. "En vämjelig kollektion", var ett av de mildare omdömena från modepressen. Idag hyllas stilen mer än någonsin. Om vad som egentligen hände det där året berättar vi mer om i programmet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista