• 5 OKTOBER 2012

  Knappar kan tillverkas av både plast och ädelstenar och vara både dekorativa och politiskt laddade. Och så är de praktiska, förstås. Idag är de så självklara att vi knappast (förlåt) ens tänker på dem, men självklart har även knappar en lång historia. Den berättar vi mer om i veckans avsnitt av STIL.

 • 1 JUNI 2012

  Pärlors popularitet har skiftat under åren, liksom priset på dem. I veckans STIL dyker vi ned i pärlornas skimrande och glimrande historia, inte minst inom modet. Till våren och sommaren bubblar det nämligen av undervattensinfluenser bland modehusen som verkar ha varit på en gemensam havsutflykt. Under modehuset Chanels visning av årets vår- och sommarmode uppträdde till och med sångerskan Florence Welch i ett pärlemorskimrande snäckskal.

 • 20 APRIL 2012

  10 centimeter, 12 centimeter, 15 centimeter. 3 000 kronor, 5 000 kronor, 8 000 kronor. I modepressen har internationella kändisar länge och självklart talat om sina ”Manolos” eller sina ”15 centimeters Louboutins”. Kommentarer som signalerat att de inte bara bemästrar en avancerad balansakt, utan även gör det i skor av rätt märke. Men idag svajar många av oss högt ovan marken i märkesskor med skyhöga klackar för astronomiska priser. I veckans STIL tar vi en titt på hur, och varför, både klackar och priser på skor har skjutit i höjden.

 • 16 MARS 2012

  Charles Revson (1906-1975) mannen bakom det amerikanska skönhetsföretaget Revlon, är anledningen till att vi idag har hyllorna fulla med olika nyanser av moderiktiga nagellack och köper nytt innan det gamla tagit slut. I veckans STIL vässar vi därför klorna för att nagelfara denne framgångsrike – men omtalat otrevlige – entreprenör i skönhetsbranschen som fick nagellack att bli till en viktig modeaccessoar. Nu i mars är det dessutom precis 80 år sedan Revlon grundades.

 • Paraplyet är billigt, funktionellt, och lätt att slarva bort. Många av oss har därför flera stycken liggandes på hatthyllan. Få av oss tänker egentligen så mycket på våra paraplyer – förrän regnet öser ner. Denna vardagsvara har dock inte alltid varit alla förunnade, tvärtom. Paraplyet har en lång historia. Varianter för både regn och sol har funnits i flera tusen år, över hela världen, och varit en statussymbol. Paraplyet har också ansetts som både tjejigt och en självklarhet för en gentleman att bära. I veckans program berättar vi mer om historien bakom denna funktionella accessoar.

 • 16 SEPTEMBER 2011

  Hur ska cykelkläder egentligen se ut? I veckans STIL ger vi oss ut bland cyklar, och modet som har följt i dess hjulspår. Redan med det sena 1800-talets velocipeder kom råd om lämplig klädsel vid framfart med detta nya transportmedel. För vad ska man ha på sig när man cyklar? Det är en frågeställning som är lika aktuell nu, som då. I veckans program tar vi en titt på hur cykelklädsel faktiskt satte skjuts på modet, inte minst för kvinnor.

 • I veckans STIL ska vi ägna oss åt den kontroversiella cigaretten ur ett estetiskt perspektiv. För cigaretten har inte bara brukats till att med djupa bloss fylla lungorna med cancerframkallade nikotin. Den har också anvハnts för att markera individualism, revolt, sex och sofistikerad stil. Ibland på en och samma gång. Inte minst inom modevärlden.

 • 4 juni 2010

  I veckans STIL ska vi borra ner näsorna i väldoftande rosor, närmare bestämt dom rosor som odlas i ”världens parfymhuvudstad”, Grasse i södra Frankrike. I programmet besöker vi en av stadens rosenodlingar där skörden just nu är i full gång. För rosor har en hel del med modevärlden att göra, och har så haft i alla år. Om det berättar vi mer om i programmet.

 • Fredag 21 maj 2010

  I veckans STIL sätter vi på oss solglasögonen för att titta närmare på denna accessoar vars popularitet – och pris– bara ökar och ökar. Varje internationellt modehus erbjuder solbrillor och även svenska modemärken ger sig idag allt oftare på att lansera just solglasögon. Om hur det kommer sig – och om hur dessa mörka glas kommit att förknippas med glamour– berättar vi mer om i programmet.

 • 9 april 2010

  I veckans STIL tar vi en titt på den manliga modellen inom modet där maskulina män med muskler, kantiga käkar och höga kindknotor tar allt större plats. Många modeskapare har idag sopat undan dom tidigare vanligt förekommande spensliga pojkarna med androgyn look, till förmån för män som åtminstone ser ut att kunna mecka med bilar, gilla sport och lyfta mer än 50 i bänkpress. Varför då?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista