• 22 AUGUSTI 2014

    Albert Camus (1913-1960) har inte kallats för ”filosofins James Dean” för inte. Han var beundrad och begåvad – och avled i en bilkrasch vid ganska unga år. Men hans stil, i flera bemärkelser, lever vidare. Än idag drabbas många av den kraft som finns i romaner som Främlingen och Pesten. Många håller också hans essäer högt. Och ingen kulturknutte har undgått att fascineras av hans obekymrade sätt att gå och stå och dansa med en cigg i mungipan. I höstens första avsnitt av STIL tar vi en närmare titt på författaren (han kallade aldrig sig själv för filosof, det gjorde andra) Albert Camus trendsättande look och liv.

  • 14 DECEMBER 2012

    Erotik och romantik i romanform var något som den brittiska författarinnan Elinor Glyn (1864-1943) behärskade. Redan i början av 1900-talet rullade hennes romanfigurer lika passionerat som framgångsrikt runt på tigerfällar i boken Tre veckor. Miljontals läsare slukade dåtidens variant av Femtio nyanser av honom och gjorde den rödhåriga och ytterst modemedvetna Elinor Glyn till ett internationellt fenomen, som senare kom att skapa begreppet ”it”. I veckans STIL berättar vi mer om denna kvinna som av tidningen Time utnämnts till ”sexromanens mormor”. 

  • 15 JUNI 2012

    Den franska författarinnan Colette (1873-1954) har kanske inte påverkat modevärlden lika självklart som någon designer. Men både hennes litteratur och livsstil har kommit att inspirera en hel del, under många år. Ja, och så var det hon som upptäckte Audrey Hepburns kvaliteter som stilbildande skådis. Colette var en framsynt och modern kvinna som fritt och obekymrat pendlade mellan konst och kommers, högt och lågt innan det blev allmängods. Hon vann läsare och beundrare i alla läger. Hela det franska folket visste vem denna kvinna med vass tunga, krusat rött hår och nyfikna kattögon, inramade av svart kajal, var. Mer om Colette berättar vi i veckans STIL.

  • Ernest Hemingway (1899-1961) jagade, fiskade, boxades, bråkade, hade stormiga äktenskap och drack kopiösa mängder med sprit. Däremellan skrev han också en hel del bra böcker. 1954 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. I år är det femtio år sedan han avled, men mannen, myten – och inte minst modet han skapade – fortsätter att leva vidare. I veckans program berättar vi mer om honom, om jaktkläder, drinkar och om han fortfarande är relevant idag som författare.

  • Denna vecka när bokmässan i Göteborg är i full gång och fylld med författare och läsare ska vi ägna oss åt en kvinna som lanserade vad som kom att kallas för en ”intellektuell” look – Juliette Gréco (1927–)För denna franska sångerska har fått mången kvinna att vilja sticka en bok under armen och se svår ut – klädd i svart. Juliette Gréco kom att förkroppsliga en efterlängtad frihet, individualism och upprorisk stil efter andra världskrigets slut i Frankrike. Hon var snygg, smart och kunde säga ifrån på skarpen. Dessutom var hon kompis med Jean-Paul Sartre, Boris Vian och Albert Camus.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista