• Filmen Frukost på Tiffany’s, eller Breakfast at Tiffany’s som den engelska titeln lyder, firar denna höst femtio år. Den femte oktober 1961 hade den amerikansk premiär, till Sverige kom den i december samma år. Den upphöjde inte bara huvudrollsinnehavaren Audrey Hepburn till en av världens mest slitstarka stilikoner, i rollen som Holly Golightly. Den kom även att för alltid förändra sättet kvinnor skildrades på film. För första gången fick man se en modern ung kvinna som vägrade att anpassa sig till rådande normer i tiden – utan att straffas.

 • 25 mars 2011

  Med anledning av Elizabeth Taylors bortgång sänder vi vårt program om henne i repris. Programmet sändes första gången 7 maj 2010.

  Vi tar en titt på en stor amerikansk filmstjärna som strålade starkt under 1950- och 60-talet – Elizabeth Taylor (1932–2011). Men till skillnad från den glada, oskuldsfulla och soliga image som Doris Day projicerade, så stod Elizabeth Taylor för något mer eldfängt, blodfullt – och glamoröst. Och farligt. Hon blev både firad och föraktad för sin livsstil.

 • 17 DECEMBER 2010

  I veckans STIL ger vi oss in i den klassiska balettens värld, som åter igen är i ropet. I USA har filmen Black Swan nyligen haft premiär, och här i Sverige har vi under hösten på bio kunnat se dokumentären La Danse, om Parisoperans balettensemble. I programmet tar vi en titt på en ballerina vars namn länge var synonymt med just balett – Anna Pavlova (1881-1931). Denna ryska prima ballerina från Mariinskijteatern i Sankt Petersburg var nämligen tidernas första, största och mest berömda stjärna i genren.

 • 28 maj 2010

  I veckans STIL beger vi oss till den franska Rivierans soldränkta stränder och skumt belysta nattklubbar som fortsätter att locka människor, och sätta trender. För över den franska Rivieran vilar sedan länge en air av glamour som upprätthållits genom åren, trots turistexploatering. Är det kanske dags för en revival, igen? Det anser åtminstone en modeskapare som Karl Lagerfeld för Chanel. Om hur den franska Rivieran blev just moderiktig berättar vi mer om i programmet.

 • I veckans STIL beger vi oss in i sagans värld, närmare bestämt in i den fantasifulla miljö som författaren Lewis Carroll (egentligen Charles Lutwidge Dodgson, 1832-1898) skapade med sina böcker om den lilla flickan Alice, det vill säga ”Alice i underlandet” och uppföljaren ”Alice i Spegellandet”.

 • 1 av 3
  2 av 3
  3 av 3

  Varifrån kommer egentligen uttrycket ”vamp”? Jo, från ordet vampyr. För den ”manslukande” kvinnan ansågs suga musten ur män, ungefär som vampyrer suger blod. Och först med att kallas vamp var den amerikanska skådespelerskan Theda Bara (1885-1955) som var en av stumfilmens stora stjärnor, och filmens allra första sexsymbol.

  I veckans STIL går vi igenom hur 1900-talets farliga och utmanande kvinnor gestaltats och därigenom präglat vår uppfattning, och stil.

 • 1 av 2
  2 av 2

  Vem ville titta på Audrey Hepburn - ett plattbröstad pojkflicka - så långt ifrån rådande stilideal som det gick att komma. Faktiskt ganska många och hennes sätt och utseende med oplockade ögonbryn, obefintlig klackhöjd och enkla klädstil blev snart det rådande idealet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista