• Modets reparatörer är några av modevärldens minst kända, men kanske mest behövda, individer. Vi tänker förstås på de personer som professionellt tar hand om våra plagg som behöver lappas och lagas, och det utan att det syns. Kort sagt är det kunskaper som ligger helt rätt i en paradoxal tid som präglas av både massproduktion av kläder och motstånd mot detsamma. I veckans STIL har vi träffat några av dessa proffs som berättar om hur vi kan öka livslängden på våra kläder.

 • Den långsamhet med vilken en trädgård växer fram har länge lockat många i modevärlden att sticka ner fötter och fingrar i myllan. I veckans STIL tar vi en titt på vad trädgårdar har betytt för några olika modepersonligheter genom tiderna. För det är inte bara Dries van Noten och Christian Dior som uttryckt sin kärlek till blommor, blad och buskar. Det har även några av modehusens förmögna storkunder gjort genom åren, med stor framgång. I programmet besöker vi en av de kändaste modeträdgårdarna, La Louve i Provence.

 • 14 JANUARI 2011

  I vårens första STIL ska vi bege oss in i modetidningarnas värld då det gamla formatet "papperstidningar" verkar bli allt populärare, trots moderna bloggar och sajter där man kan se modevisningar, live. I programmet vrider vi klockan tillbaka till den första halvan av 1900-talet för att ta en titt på en av tidernas allra mest tongivande tidningsredaktörer i genren – Carmel Snow (1887-1961). Det var hon som fick amerikanska Harper's Bazaar att bli till en tidning som än idag tjänar som en sorts förebild för hur en modetidning ska se ut. Hon upptäckte talanger som formgivaren Alexey Brodovitch, fotografen Richard Avedon och moderedaktören Diana Vreeland. Om samarbetet som skapade modehistoria berättar vi mer om i programmet.

 • 17 DECEMBER 2010

  I veckans STIL ger vi oss in i den klassiska balettens värld, som åter igen är i ropet. I USA har filmen Black Swan nyligen haft premiär, och här i Sverige har vi under hösten på bio kunnat se dokumentären La Danse, om Parisoperans balettensemble. I programmet tar vi en titt på en ballerina vars namn länge var synonymt med just balett – Anna Pavlova (1881-1931). Denna ryska prima ballerina från Mariinskijteatern i Sankt Petersburg var nämligen tidernas första, största och mest berömda stjärna i genren.

 • 10 DECEMBER 2010

  Veckans STIL ägnar vi åt sex, knark och kändisar – i modehistorien. Eller snarare åt skandaler och uppseendeväckande händelser som har med fenomenen att göra. För att utmana och väcka intresse genom att flirta med kontroversiella ämnen har varit lika populärt, som effektivt. I programmet berättar vi mer om modeskaparen Elsa Schiaparellis utmanande klänning, Yves Saint Laurents provocerande parfym och de effekter som dagens dokusåpakändisar haft på modeskaparen Ann-Sofie Backs klädkollektioner. Bland annat.

 • 12 november 2010

  Denna kalla och gråslaskiga vecka ägnar STIL sig åt varma starka färger som purpur och fuchsia, ärtgrönt och himmelsblått genom att bege oss till Mexiko, och konstnären Frida Kahlos garderob. För hennes färgsprakande kläder är inte helt oviktiga detaljer i hennes konstnärskap, tvärtom. Men under femtio år var hennes klädkammare förseglad. Först 2004 öppnades den och 200 av hennes plagg kunde studeras närmare. Mer om det berättar vi i programmet.

 • 5 november 2010

  Mjau! I veckans STIL ska vi titta närmare på katten och dess inflytande på modet genom tiderna.  De vilda kattdjuren, och deras fläckar och ränder,  är en till synes outtömlig källa till inspiration för mången modeskapare. Lika outsinligt verkar intresset av att bära dessa mönster vara, inte minst leopardens. I programmet berättar vi mer om historien bakom det intresset.

 • 29 oktober 2010

  I veckans STIL ägnar vi oss åt en pojke som blev till en av världens vackraste kvinnor, Candy Darling (1944-1974). En av Andy Warhols superstjärnor som odödliggjorts genom låttexter av Lou Reed och som fortsätter att fascinera generation efter generation genom sin eteriska uppenbarelse, svår att fånga men omöjlig att sluta titta på.  Just nu är intresset extra stort.

 • 27 augusti 2010

  STIL är tillbaka efter ett långt sommarlov! Vi börjar höstsäsongen med att ta en titt på modets mecenater, det vill säga personer som på olika, men alltid aktivt, sätt uppmuntrat modeskapare i historien. En sorts välgörare som peppat och sporrat dem till att våga ta ut svängarna genom att beställa – och betala, ofta dyrt– för deras plagg, och inte minst sett till att plaggen bevarats. Många av dem kan vi idag därför se på museer världen över.

 • 11 juni 2010

  I veckans STIL  skakar vi på håret och kastar oss ut bland män klädda i läder, spandex och smink för att titta närmare på den stil som rockband av den hårdare skolan har odlat fram under åren. En genre där man aktivt gått in för att trotsa både trender och traditioner, ofta genom att blanda manligt med kvinnligt och därmed orsaka förvirring.  Om hur och varför berättar vi mer om i veckans program.

 • 28 maj 2010

  I veckans STIL beger vi oss till den franska Rivierans soldränkta stränder och skumt belysta nattklubbar som fortsätter att locka människor, och sätta trender. För över den franska Rivieran vilar sedan länge en air av glamour som upprätthållits genom åren, trots turistexploatering. Är det kanske dags för en revival, igen? Det anser åtminstone en modeskapare som Karl Lagerfeld för Chanel. Om hur den franska Rivieran blev just moderiktig berättar vi mer om i programmet.

 • 14 maj 2010

  I veckans STIL kastar vi oss in i dansens virvlar bland glittrande spegelbollar och den hedonistiska livsstil vars soundtrack under 1970-talet kom att kallas för ”disco”. Det är ingen tillfällighet att dagens stora multimediastjärna Lady Gaga uppträder i en kostym utformad som en discoboll. För utan disco ingen Lady Gaga, skulle man kunna påstå. Ja, det är en hel del som varken skulle se ut – eller låta som det gör – utan just disco. I programmet gräver vi under den glittriga ytan och hittar en sorts subversiv verksamhet.

 • 23 april 2010

  I veckans STIL slår vi upp dörrarna till garderoben för att vädra ut och städa upp bland kläderna, som man gjorde förr. Tidigare var det självklart att till våren borsta upp ytterkläderna, tömma fickorna, putsa upp skorna och ta bort de fläckar som obarmhärtigt  avslöjades i den starka vårsolen. Det var en arbetskrävande procedur, men kläder var länge viktiga ägodelar som ansågs värda att vårda väl. Men hur är det med den saken idag? Det tar vi reda på i veckans program.

 • 9 april 2010

  I veckans STIL tar vi en titt på den manliga modellen inom modet där maskulina män med muskler, kantiga käkar och höga kindknotor tar allt större plats. Många modeskapare har idag sopat undan dom tidigare vanligt förekommande spensliga pojkarna med androgyn look, till förmån för män som åtminstone ser ut att kunna mecka med bilar, gilla sport och lyfta mer än 50 i bänkpress. Varför då?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista