• Sammanlagt har mer än 40 miljoner människor drabbats av monsunen i Sydasien. Omkring 1200 människor har fått sätta livet till. Men i nyheterna har stormen Harvey och översvämningarna i USA som dödat 60 fått fem gånger så mycket utrymme.

 • Tillståndet för yttrandefriheten i Turkiet är fortsatt mycket kritiskt. Frilansjournalisten Tomas Thorén har träffat journalister i Istanbul som kämpar för sina kollegors frigivning, men också besökt en Erdoganvänlig tidning som välkomnar åtalet.

 • Den 17 oktober förra året var det tänkt att boken "Sju år som spionchef" skulle komma ut i Danmark. Men till följd av bokens baksidestext blev inget som tänkt. Fallet har skapat stor debatt om förhandscensur, pressfrihet och det fria ordets ställning i Danmark.

 • För en vecka sedan, bara minuter efter att vi skickat in förra veckans program, fick vi ett meddelande till redaktionen. Den nye, omstridde ägaren för Metro, Mats Qviberg och styrelseordförande Christen Ager-Hanssen, hade ånyo uttalat sig om deras gratistidning.

  I en, minst sagt, öppenhjärtig intervju med sajten Nyheter Idag, talar de båda Metromännen ljust om framtiden. En specifik journalist kallas av Qviberg “en typisk stalinist som vi borde bli av med” och han säger att Metros fristående krönikörer är för politiskt korrekta. Och Ager-Hanssen, han pratar om Nyheter Idag som en framtida samarbetspartner.

  Intervjun rörde upp starka känslor på Metros redaktion – och i Mediesverige. Fristående kolumnister och en medarbetare har i veckan sagt upp sig. TV4 har brutit sitt samarbete med redaktionen och politiker från alla håll har i veckan talat om att riva kontraktet som Metro har med kollektivtrafiken i Stockholm.

  Ägarna har å sin sida pudlat och dementerat risken för redaktionell påverkan – men turbulensen har fortsatt.

  Vi har i veckan besökt redaktionen och kan nu berätta hur diskussionen gått mellan skrivborden.

 • Under tre veckor har vi kunnat ta del av SVT-granskningen "Fallet Kevin". I den totalt tre timmar långa dokumentärserien är det första gången de utpekade bröderna och deras familj berättar sin historia.

  Samtidigt har vi fått en inblick i polisens utredning och förhörsmetoder. Vi har än en gång fått se en polismyndighet som spelat sina kort på teorin om bortträngda minnen.

  Vi har träffat seriens producent Dan Josefsson för ett samtal om hur arbetet gått till.

 • Brist på sjuksköterskor och lärare, det är rubriker som vi är vana att se. Men när det kommer till journalister är det snarare bristen på jobb som brukar understrykas.

  Men såhär inför sommartider är situationen på många redaktioner runt om i landet en helt annan. På vissa ställen gapar ännu scheman helt tomma och på andra råder huggsexa om de få journalister som är villiga att jobba.

  Vad är det egentligen som har hänt? Och hur påverkas journalistiken?

 • Vi ska titta in i skönhetens ljuva medievärld. En värld där unga youtube-stjärnor, etablerade skönhetsjournalister och globala sminkföretag tillsammans skålar glatt i champagne.

  För två veckor sen öppnade butikskedjan Kicks, det de själva beskriver som ett skönhetspalats i centrala Göteborg. En affär – eller som det också heter Flagshipstore – som inte bara innehåller hudvårdsprodukter och kosmetika utan också smink-studios, nagel-barer och hårsalong.

  Detaljhandeln med kosmetika och skönhetsprodukter slår år efter år rekord. Intresseorganisationen kosmetik och hygienföretagen uppskattar att det 2016 spenderades hela 18 miljarder kronor på dessa produkter i Sverige.

  Och skönhetsintresset det är sen gammalt även stort bland mediekonsumenter. Länge var det ju mest dom glossiga skönhetsmagasinen som tog plats. Men idag drar även bloggare, youtubers och unga influencers på nätet storpublik.

  Så hur står det till med journalistiken i den här branschen? Vilket redaktionellt oberoende finns? Granskas företag och produkter utifrån ett kritiskt konsumentperspektiv? En resa vi har granskat tyder snarare på att pressetiken offrats på dom exklusiva bjudresornas frikostiga altare.

 • Journalisters utsatthet för hot och trakasserier har under våren uppmärksammats mycket. Många journalister har vittnat om att hoten trappats upp och om anmälningar som läggs ner.

  Men flera fällande domar på kort tid väcker nu hopp om förändring. I veckan dömdes två personer efter att ha hotat journalister på Aftonbladet.

  Vi träffade Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén i veckan för att prata om situationen och betydelsen av dom fällande domarna.

 • Idag väljer allt fler tidningar att låsa in allt mer av sitt digitala material bakom så kallade betalväggar. Att tidningar använder sig av betalväggar är inget nytt i sig, men det som är nytt är att flera tidningsföretag börjat prata om det här som en nu fungerande betalmodell.

  Enligt en undersökning som Medievärlden gjorde förra året kommer drygt 70 procent av dagspressajter att ha någon form av betalmodell i år.

  Men medan flera chefredaktörer runt om i landet pratar om det här som en möjlighet och drar ner betalväggar på allt bredare front, oroar sig forskare för demokratiska konsekvenser och journalister för en backlash.

 • En månad har gått sedan terrorattacken i Stockholm, när en man i en lastbil mejade ner människor längs med Drottninggatan. I efterdebatten har medier fått kritik för att man spred felaktiga uppgifter om skottlossningar runt om i stan.

  Nu, en månad efter attentatet, har redaktionerna utvärderat sin egen bevakning. Hur klarade man uppdraget? Vad funkade bra? Vad gjorde man fel?

  Vår reporter har i veckan tagit del av interna utvärderingar och pratat med mediechefer om hur de ser på den egna insatsen.

 • I veckan har Sveriges i särklass mest populära poddradioprogram, P3 Dokumentär, avpublicerat ett av sina avsnitt. Det handlar om dokumentären “Mordet på Kevin” som släpptes så sent som hösten 2015 men som nu plockats bort efter att nya uppgifter framkommit hos både Dagens Nyheter och SVT.

  P3 Dokumentär har prisats för sina fördjupande berättelser om vår samtidshistoria. För att berätta skeenden från början till slut med en blandning av folkbildning och spänning. Det är kanalens flaggskepp och det är knappast en överdrift att säga att programmen kommit att bli historisk lärobok för både vuxna och barn.

  I den nu avpublicerade P3 dokumentären “Mordet på Kevin” är det polisens historia som berättas. Det är dom två bröderna, fem och sju år gamla, som får bära skulden för Kevins död. En skuldfråga, som ju DN och SVT nu satt i nytt ljus.

  Alla historier passar inte mallen för P3 Dokumentär. Berättelserna ska ha ett färdigt slut, några frågetecken ska efter lyssning inte finnas kvar.

  Så nu då, med facit i hand, var det verkligen rätt beslut att göra och sända dokumentären “Mordet på Kevin”? En dokumentär där två pojkar än en gång pekades ut som skyldiga till fyraårige Kevins död.

 • Nu i kosläppstider ska vi för en kort stund uppmärksamma Sveriges största pappersmedium. En mediekanal som de allra flesta åtminstone någon gång snurrat på vid frukostbordet.

  Under 42 års tid har jätten på marknaden – Arla – fyllt mjölkpaketets baksida med olika slags innehåll. Recept och marknadsföring av egna produkter förstås, men också texter av mer allmän, folkbildande karaktär. Om alltifrån miljö, klimat och träning, till kända byggnader, litteratur och dinosaurier.

  Hur går det egentligen till på Sveriges mjölkpaketsredaktion? Vår reporter har varit på besök. Men hon börjar hemma hos en entusiastisk läsare.