• Medierna special

  Det har gått 20 år sedan det första avsnittet av Expedition Robinson sändes i SVT. Aldrig förr hade ett program blivit så utskällt och skandalomsusat innan det ens haft premiär. Det pratades om fascist-TV, vuxenmobbning, skadlig underhållning och Flugornas herre. 

  Men tittarmässigt blev Robinson en lyckoträff och med åren även en stor svensk exportsuccé. TV-tablån blev sig aldrig mera lik. Robinson banade väg för en våg av nya program – en dokusåpa-boom. Villa Medusa, Baren, Farmen, Big Brother, Riket och Paradise Hotel är bara några av alla format som kommit och gått, begravts eller kommit igen. 

  Vi berättar om hur dokusåpan utmanat gränsen mellan privat och offentligt, sanning och fiktion. Varför har reality-TV:n utvecklats så som den gjort och hur ser dokusåpan ut i framtiden? 

  Läs mer om programmet och se fler bilder!

 • Bloggbävning, mobilhype och web 2.0. Vi tar dig med på en omvälvande medieresa – från 2007 till idag. En resa där vi blickar dels mot oss själva, dels mot ett medielandskap i förändring.
 • Om medietränade makthavare och provocerande reportrar. Vi berättar om styrkeförhållandet mellan makthavare och journalister och om hur det har förändrats. Många är exemplen där en intervju satt en makthavare på pottkanten eller för all del tillintetgjort en illa påläst utfrågare. Vi bjuder på härskartekniker, pudlar och papegojor samt italienska skor.

  Läs mer om programmet!

 • Ett kvartssekel har gått sedan TV4:s allra första sändning. I veckan var det exakt 25 år sedan premiärsändningen 1990 då tekniken strulade och Expressen dagen efter skrev “lägg ner kanalen”. Vi berättar om hela resan, från vågad idé till etablerad TV-jätte. Om maktstriderna, drömmarna, besvikelserna och lyckträffarna. Och om hur TV4, som den första kommersiella marksända TV-kanalen, förändrade svenskt TV-landskap för alltid. Reportrar: Malin Ekman och Martin Wicklin.

 • Grattis Sveriges Radio som fyller 90 år! Medierna bjuder på sportlovslyssning i ett hyllningsprogram till radiomediet. Vi utlovar radioguld och tar dig med på en ljudresa till radions barndom och framtid. Det blir Sven Jerring, Hassan, piratradio, Ekots frigörelse från makten och den första lyssnarstormen. Och så får du höra Sveriges Radios vd Cilla Benkö om framtidens utmaningar.
  Lyssna på programmet!

 • Midsommarspecial: Hela historien om konflikten på Norra Skåne
  Vi har under det senastse året berättat en hel del om hur viktig lokaljournalistiken är och om hur utmanad den är. För det är kanske lätt att tro att det är i de stora riks-medierna som de publicistiska striderna blir som skarpast. Men på många sätt är det tvärtom.  Som grävande reporter på lokaltidning finns en press i att varje dag öga mot öga tvingas möta dom som man granskat vid kassan på Konsum eller i kapprummet på dagis.
  Förra veckan samlades 100 grävande journalister och lika många intresserade ortsbor i Hässleholm för att diskutera hur man bäst granskar kommuner och lokalpolitiker. Bakgrunden är förstås det som utspelat sig och fortfarande utspelar sig på tidningen Norra Skåne. Tidigare i våras tvingades den grävande kommunreportern Berit Önell bort från sitt uppdrag efter påtryckningar från lokala politiker. 

  Fackklubben på Norra Skåne och Skånska dagbladet har också hållit sammanlagt tre omröstningar om medlemmarnas förtroende för chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk. Den senaste gjordes med anonyma röstsedlar och 94 procent svarade att de inte hade något förtroende för henne.

  De centrala förhandlingarna mellan journalistförbundet och Norra Skåne när det gäller Berit Önell slutade i oenighet och nu kommer facket göra en juridisk utredning för att se om de ska ta fallet vidare till domstol.

  När Norra Skånes ägare bolaget Skånska dagbladet och andelsföreningen Skånska tidningsföreningen vardera hade stämma i mitten av maj tystades alla försök att ta upp situationen. Andelsägaren Johan Hammarqvist berättade att han flera gånger försökte ta upp frågan om händelserna Norra Skåne på föreningsstämman men att han blev bryskt avvisad varje gång. Andra personer vittnar om samma sak på bolagsstämman.

  Kulturreportern Andreas Ekström på Sydsvenskan tog sig också en titt på resultatet i EU-valet och hittade något som han döpte till Mattsson-effekten där väljarna i Norra Skåne-kommunerna Hässleholm, Osby och Perstorp inte röstade på centerpartiet på samma sätt som de gjort tidigare EU-val. Den genomsnittliga minskningen i de tre NSK-kommunerna var 0,6 procentenheter. Den genomsnittliga ökningen i de 30 övriga skånska kommunerna var 1,3 procentenheter.

 • Dagstidningskrisen får skånske politikern att sakna granskarna
  Dagstidningarna gör grovjobbet i den svenska journalistikens näringskedja. Där jobbar flest journalister jobbar, går till kommunen, till polisen, till ämbetsverken i jakt på nyheter. 
  Men dagstidningarna har problem i dag - som vi flera gånger berättat. Sedan år 2000 har branschens annonsintäkter sjunkit med mer än fyra MILJARDER kronor per år. En tredjedel av annonsintäkterna är borta. Det handlar förstås om teknikutvecklingen - när läsarna flyttar till webben hänger pengarna inte med. 
  Vi har med tidningen Dagens samhälle gjort en undersökning som visar hur viktiga dagstidningarna är för bevakningen och hur mycket svagare den blivit i många kommuner.  Matilda Uusijärvi Ek börjar berättelsen i Perstorp, där kommunalrådet rätt sällan ser en journalist numera. 

  Hur kan staten stödja journalistik utan att skada dagspressen?
  Om staten ska öka stödet till journalistik, så finns samtidigt risken att de åtgärderna kan vara ojuste konkurrens mot de dagstidningsföretag som redan kämpar för att överleva förändringarna på marknaden.  Det har vi diskuterat med Tidningsutgivarnas VD Per Hultengård och SvTs avgående VD Eva Hamilton. Reportrar: Alexandra Kerttu och Lasse Truedson

  Vad vill mediepolitikerna? Vi frågar Lena Adelsohn Liljeroth (m) och Gunilla Carlsson (s) 
  Om man ser journalistiken som något viktigt för vår demokrati blir utmaningarna mot dagspressen politik. Vad göra - vad stödjer, vad skadar? Vad får det kosta? Vi frågade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson. I studion: Martin Wicklin.

  Jacks nätkrönika: Spökhistorierna om Slenderman tragiskt aktuella
  Det är Internets första egna myt - det digitala spöket Slenderman, skapat att vara så skrämmande som möjligt. I veckan blev han tragiskt aktuell när två flickor knivhögg en jämnårig och sa att de gjort det för Slenderman. Vår nätkrönikör Jack Werner berättar spökhistoriens ursprung och reflekterar över populärkulturella fenomen som orsak eller ursäkt för våld.

 • Hur bra skildrar medier vårt sekulära och mångreligiösa Sverige? 
  Religion har sedan ett par decennier åter klivit in mitt på samhällsarenan - och därmed blivit allt mer relevant för medier att bevaka. Men hur klarar medierna det jobbet? Det diskuterar Mohammed Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, med Louise Welander, chef för Sveriges Radios samhällsredaktion som bland annat ansvarar för livsåskådningsfrågorna inom radion i programmet. 
  Utgångspunkten för samtalet var två reportage om medier och religion i det samtidigt sekulära och mångreligiösa samhälle som Sverige i dag är. 

  Sammanlänkad grupp dominerar bilden av islam i Sverige
  Vi har funnit att det är till en grupp sammanlänkade organisationer kring Islamiska förbundet som svenska medier vänder sig när man vill ha även generella synpunkter från muslimer. Vår reporter Johan Cedersjö har genom en studie kartlagt vem som får representera muslimer i Sveriges medier.

  Du kan – från lördag morgon – läsa mer om studien här:  

  Kristna får debattera – muslimer och judar får reagera
  Förra året kom en doktorsavhandling i Uppsala som undersökte vilka religiösa röster som kommer till tals i samhällsdebatten. Prästen och religionssociologen Marta Axner har undersökt debattartiklar i de stora tidningarna och kan konstatera att judar och muslimer får relativt lite utrymme – och när de väl får skriva handlar det nästan alltid om en viss typ av ämnen. Frilansjournalisten Lasse Edfast har tittat närmare på debattens religiösa förtecken.

 • I årets sista sändning av Medierna får ni höra tre medieprofiler samtala om året som gått. Det är Sveriges Radios VD Cilla Benkö, den före detta VDn för TV4 Jan Scherman samt Tomas Mazetti, ägare av reklambyrån Studio Total som ger sin syn på det som hänt under året. Möjligheter och faror med sociala medier samt bluffar som PR-verktyg är två ämnen som kommer upp.
  Jan Scherman tycker att mediers bevakningen av frågor kring invandring varit usel under året.
  Cilla Benkö framhåller att under året har förhoppningarna om att lyckas göra journalistik tillsammans med publiken genom sociala medier realiserats i större skala.
  Tomas Mazetti erkänner utan omsvep att metoden hans byrå blivit känd för - att genom påhittiga bluffar locka stor medieuppmärksamhet åt sina kunder - har baksidor. En uppenbar är att när byrån gjorde en spektakulär aktion på riktigt var det ingen som trodde dem...     

 • Klondykestämning bland Burmas medier
  Få saker är så engagerande som medierapporter från de där avgörande ögonblicken när ett land går från diktatur till demokrati. Men det är först i efterhand vi vet om det är på riktigt.
  Just nu är Burma inne i en sådan här process. Det här programmet ska vi ägna helt åt den här övergången från censur och stenhårt kontrollerade medier i en av världens hårdaste diktaturer till en spirande mediefrihet.
  I Burma är mediemarknaden just nu i ett klondyke-skede. Det är Idoltävlingar, pratshower och direktsändningar av trafikrapporter - men också exilmedier som äntligen vågar verka öppet i det egna landet.
  Mitt i den här utvecklingen finns flera svenska aktörer - inte minst Sveriges Radio, faktiskt, som stöder en av de mest framgångsrika entreprenörernas projekt med utbildning.
  Vår reporter Katarina Andersson åkte dit och skildrar utvecklingen. 

  Steg mot frihet -– men mer Playboy än Aung San Suu Kyi
  Omvärlden applåderar framstegen i Burma, Obama kommer på besök och EU häver sanktioner. Men  Human Rights Watch har också visat på regimens brutala övergrepp av minoriteter i Burmas utkanter.
  Och motsättningarna mellan buddister och muslimer verkar växa sig allt starkare. Här har medierna anklagats för att gå i regimens ledband - att rapportera regeringens version rakt av.
  Det finns dom som väntar med att applådera Burmas framgångar. Och är rädda för att det som ser så bra ut utåt - bara är ett smart spel från regeringens sida. Någon verklig pressfrihet har vi inte sett röken av ännu. 

  Kritik mot svenska insatser för Burmas medier
  Är regeringen i Burma verkligen ärlig i sitt fina snack om pressfrihet? Har svenska Fojo och Sveriges Radio läst av utvecklingen rätt när dom utbildar medieaktörer som har kopplingar till regeringen? Fojo satsar nästan fem miljoner av sitt anslag – och SR har fått nästan två miljoner av Forever group, som leds av Burmas Jan Stenbeck för den utbildning man erbjudit.
  I thailändska gränsstaden Chiang Mai är Bertil Lintner – som har rapporterat om Burma i 30 år – skeptisk till dom svenska mediemissionärerna. Har de valt rätt samarbetsparter?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista