• Tidningen Trots Allt var en viktig opinionsbildare mot nazismen här i Sverige under Andra världskriget. Men den svenska regeringen, som var rädd för att tidningen äventyrade landets säkerhet i en känslig tid, försökte stoppa Trots Allt.
  Fredrik Johnsson berättar historien om tidningen och den modiga grundaren Ture Nerman.

 • I vår serie om klassiska tryckfrihetsmål. Det handlar om en publicering som för knappt sju år sedan väckte stor uppmärksamhet och som fick Justitiekanslern att för första gången på 15 år väcka åtal mot en ansvarig utgivare för förtal. Fredrik Johnsson har tittat närmare på tryckfrihetsmålet mellan Expressen och skådespelaren Mikael Persbrandt.

 • Mediernas serie om klassiska tryckfrihetsmål om en bild och en rättegång som höll på att knäcka den då unga kaxiga tidningen ETC. Det är en historia om folkmoral, porrmotstånd och ett foto på en ung pojke med erektion. Reporter Terje Carlsson.

 • I vår serie om klassiska tryckfrihetsmål berättar vi den här veckan om reportern som vägrade bli hjälte. Det handlar om dåvarande DN-reportern Ann-Marie Åsheden som kallades inför domstol för att svara på frågan om vem som var den hemliga källan till en uppgift i hennes artiklar. Hon svarade - men det ledde till stenhård kritik från kolleger, som ville att hon skulle vägrat - och genom att ta straffet för det bli en hjälte. 
  Reporter: Katarina Andersson.

 • I vår sommarserie om journalistiken inför skranket går vi tillbaka till mordet på Anna Lindh och mediernas bevakning av jakten på mördaren. Den så kallade 35-åringen greps av polisen men visade sig vara helt oskyldig. Ändå hade hans privatliv valsat runt i medierna och vissa reportrar till och med pekat ut honom som skyldig. 35-åringen valde att stämma en rad tidningar för förtal. Fredrik Johnsson tar oss tillbaka till de  turbulenta dagarna efter mordet.  

 • Nästad del i vår sommarserie om journalistiken inför skranket: Aftonbladets nazistbluff som fick grundlagen att skrivas om. I januari 1998 gick Aftonbladet ut med en mycket sensationell historia. Det handlade om beväpnade nazister som hotade kända svenskar utanför deras hem. Aftonbladet publicerade till och med bilder på hoten och nazisterna beskrevs som extremt farliga. Problemet var bara att historien inte var sann och bilderna hade aldrig tagits utan Aftonbladets inblandning. Therese Rosenvinge berättar historien om hur en tidningsanka fick konsekvenser som sträcker sig ända in i den svenska grundlagen.

 • Sommarens serie om tryckfrihetstvister handlar den här veckan om tidningskungen Lars Johan Hierta och hans katt och råtta lek med överheten. Med sin nystartade tidning Aftonbladet tar han upp kampen mot överheten och inte minst den så kallade indragningsmakten, ett av de främsta vapnen vid den här tiden mot så kallade misshagliga tidningar. Fredrik Johnsson berättar historien om mannen som kallats för den moderna svenska pressens fader.

 • Nu börjar vår sommarserie om tryckfrihetsrättegångarna som definierat den svenska yttrandefriheten. Först ut är Expresens löpsedel om att Gudrun Schyman spelade in en sexfilm med sitt ex och citatet: ”Man ska bli kåt”. Det här är ett av få exempel där en löpsedel fällts i Högsta Domstolen. Och ett unikt exempel på en publicering som fått en partiledare i gråt och en chefredaktör att byta karriär. Flera år senare möter vi Gudrun Schyman och den då ansvariga utgivaren Joachim Berner.

  Reporter: Julia Lundberg.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista