• Som sista inslag i vår sommarserie om scoop som skakat redaktioner tar vi det mest storslagna och aktuella av alla exempel: Murdoch-imperiets avlyssningsskandal i Storbritannien. Vi ger hela historien om Murdochs uppgång och fall i ett rejält reportage. Vi flög till London i veckan för att ta reda på hur Murdoch kunde skrämma presidenter och premiärministrar - och vad fick fruktan att släppa? När vår reporter Robert Barkman satte sig på flyget i tisdags morse hade det varit lugnt ett par veckor i stormen mot Murdoch - men innan han landat var det full fart igen med nya avslöjanden om vem som vetat vad om avlyssningarna på tidningen News of the World.

  • I vår sommarserie om avslöjanden som skakat redaktioner har turen kommit till en på sin tid mycket kritiserad publicering om kungens och hans kärleksliv. Det senaste året har ju mycket i medierna kretsat kring kungens festande och eventuella porrklubbsbesök. Men det här är faktiskt inte första gången som kungens sexliv hamnar i mediernas fokus. Det hände även 1974 när den Bonnierägda tidningen Fib Aktuellt gick ut med en kartläggning av vad man kallade ”kungens sexnästen”. Men den gången var det tidningen – snarare än kungen – som fick stå till svars.

  • Geijeraffären är en av svensk journalistiks närmast mytiska "affärer". Historien har allt: sex, politik, hemliga poliser och sekretessbelagda papper. Men frågan är: vad var mest fel – att DN publicerade sitt avslöjande – eller att man bad om ursäkt för det?

  • Vi fortsätter vår serie om avslöjanden som skakat redaktioner med att gå 46 år tillbaka i tiden. Våren 1965 såg det ut som om Expressen publicerat tidernas scoop. Uppslag efter uppslag handlade om en nazistliga med moderna vapenförråd och planer på sabotage mot statsmakten. Avslöjandet fick stort utrymme både i Sverige och utomlands och konsekvenser på högsta politiska nivå. Men trovärdigheten i avslöjandet krackelerade successivt och facit blev en pinsam miss och ett journalistiskt haveri för Expressen.

  • På en presskonferens 1983 deklarerade stolta tidningschefer att tredje rikets historia nu måste skrivas om. Det var den tyska tidningen Stern som presenterade århundradets scoop och gick ut med att man hade kommit över Adolf Hitlers okända dagböcker. Men det skulle snart visa sig att tidningen gått på en mina och betalat 40 miljoner kronor utan att ställa några som helst frågor.

  • Mediernas sommarserie går vidare med historien om hur en av världens mest ansedda tidningar, New York Times, drabbades av en skandal som skakade tidningen i grunden 2003. Skandalen slutade med att New York Times för fösta gången under tidningens 150-åriga historia sparkade den sittande chefredaktören. Det handlar om droger, galenskap och hisnande lögner och i centrum för historien står journalisten Jayson Blair, som nu ger sin version av vad som hände. 

  • Första delen i Mediernas sommarserie om avslöjanden som skakat redaktioner. Det blir allt från totalhaverier till mer vardagliga men upprepade problem i faktakollen som till slut fått bägaren att rinna över. Och just det senare blev ett faktum för Uppdrag granskning efter en granskning av SVT:s Mediemagasinet 2004 som slog ner som en bomb i Mediesverige och i TV-sofforna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista