Ikoniska bilder

I sommar berättar vi om ikoniska bilder som på olika sätt satt djupa avtryck. Vi tar dig med ner i bildarkiven och förflyttar oss tillbaka till en rad stora fotoögonblick i Sverige och utomlands. Det blir politiska skandaler, bildscoop som påverkat världspolitik och som gjort kändisar odödliga. Här hittar du reportagen samlade.

  • Sista reportaget i vår sommarserie om ikoniska fotografier. Det är den 19 mars 2003 och USA:s dåvarande president George Bush berättar att amerikansk militär och dess allierade invaderat en stat full av ondska - Irak. Irakkriget och USA:s metoder i kriget mot terrorism är än idag mycket kontroversiella och bilderna från fängelset Abu Ghraib, som innan kriget varit Saddam Husseins ökända tortyrfängelse, lever än idag 11 år senare kvar som en symbol för en omänsklig brutalitet.

    Bilderna, där avklädda krigsfångar i förnedrande positioner tvingas posera med leende amerikanska soldater bredvid sig, satte ett stort avtryck i den amerikanska självbilden. Dom spreds av visselblåsaren Joseph Darby och första gången dom visades offentligt var i det amerikanska nyhetsprogrammet 60 minutes.

    Klicka här för att se fler bilder från Abu Ghraib.

    Reporter Marie-Caroline Biver.

  • I vår serie om ikoniska fotografier är det nu dags för en tidigare okänd skatt. I 22 år låg bilden gömd för omvärlden i en plastkasse i Värmland. I dag säljs kopior för stora belopp på auktioner runt om i världen. Ett fotografi av en person som redan under sin korta livstid blev en ikon. En symbol för skönhet, flärd och lust. Men även för ond bråd död.

    I veckan var det 53 år sedan filmstjärnan Marilyn Monroe hittades död i sitt hem i Los Angels. Vi är vana att se bilder på henne som visar mycket hud, men det finns endast ett par på henne helt naken.

    Ett av dom fotografierna togs av dåtidens stora kändisfotograf
    Bert Sterns unga assistent från Sverige, bara fem veckor innan hennes död.

    Här kan se bilden publicerad i Icon magazine (The Last Picture of Marilyn Monroe).

    Reporter: Marie-Caroline Biver.

  • Jeltsin rockar loss

    Vi fortsätter vår sommarserie om legendariska pressfoton med att idag blicka utomlands. Vi ska titta närmare på ett foto som alla ryssar har på näthinnan och som många även här i Sverige säkert minns. Det är ett oväntat dansnummer med forne presidenten Boris Jeltsin i huvudrollen – mitt i den ryska valrörelsen 1996. Det här är en berättelse om vad bilder kan betyda för politisk image och politiskt kampanjarbete. Och visar det sig, för en av berättelsens huvudpersoner rymmer det här fotoögonblicket också en koppling till den aktuella ryska politiken och till Rysslands ockupation av Krim förra året. Reporter: Per Shapiro.

    Bilden där den hjärtsjuke Jelstin rockade loss i 40-gradig hetta. (Foto: Alexandr Zemlanitjenko)

  • Del tre i vår serie om ikoniska bilder handlar om ett pressfoto som i sig blivit något av symbolen för just en ikonisk nyhetsbild. En av de mest kända bilderna som någonsin tagits. Det handlar om bilden på en grupp barn som flyr undan napalmbomberna i en vietnamesisk by och som springer rakt mot kameran och betraktaren. På 1970-talet kom just den här nyhetsbilden att ändra många människors uppfattning om det pågående kriget och idag finns Nick Uts foto sannolikt i varenda historiebok. Reporter: Per Shapiro.

  • Del två i Mediernas sommarserie om ikoniska bilder handlar om en serie bilder som många år före Muhammedteckningarna retade upp religiösa och orsakade en våg av protester, demonstrationer och även bomb- och dödshot. Det var Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo som 1998 skakade om rejält i det kristna Sverige. 12 fotografier, inspirerade av bibelcitat, porträtterade Jesus i hbtq-miljöer. Här syns lärjungarna som transvestiter och läderbögar. Det är lackstövlar och höga klackar som gäller. Vi träffar fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, 17 år efter att utställningen hade premiär. Reporter: Marie-Caroline Biver. Länk till bilden: Elisabeth Ohlson Wallins hemsida.

  • Först ut i Mediernas sommarserie om ikoniska pressbilder är berättelsen om en klassisk löpsedel. Den 20 juni 1976 sattes ett svenskt tidningsrekord som står sig än idag. Varken förr eller senare har en svensk tidning sålt nära en miljon exemplar, som Expressen gjorde dagen efter kungen och drottningens bröllop. Anledningen var en den unika bilden på förstasidan: den första kungliga kyssen i svensk historia som fångats av en pressfotograf. Vi träffar fotografen Jonny Graan som tog bilden och flyttar oss tillbaka till fotoögonblicket. Hur kommer det sig att han var ensam om att få blden? Och vad har bilden betytt för Expressen och för svensk hovjournalistik? Reporter: Marie-Caroline Biver.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista