Rubriker under jakten på den felaktigt misstänkte 22-åringen.
Rubriker under jakten på den felaktigt misstänkte 22-åringen. Montage: Isak Truedson.

Misstänkt terrorist blev "terrorist" i febrig bevakning

22 min

Det är förstås lätt att inse att allmänintresset är enormt när det finns misstankar som rör något så samhällsfarligt som terrorbrott. Och en sökning på mannens namn i mediedatabasen Retriever ger nästan 2000 träffar under perioden torsdag till söndag förra veckan.

Men på flera ställen i rapporteringen var den skrattande 22-åringen som syntes på den läckta polisbilden inte bara namngiven som “misstänkt”. Hos väldigt många medier finns också exempel på hur mannen blivit “terroristen”, “terrorsvensken” eller “IS-terrorist”. Detta samtidigt som de kritiska frågorna till SÄPO om vad dom hade på fötter när det gällde mannen lös med sin frånvaro.
Vad var det som hände förra veckan? När till och med de i vanliga fall mest återhållsamma redaktionerna var med och drog på så unisont med uppgifter om 22-åringen – en ung asylsökande man som själv säger att han bara vill leva här i Sverige och studera.

Vi tar också upp den självkritik som funnits bland medier i veckan. Längst gick kanske Uppsala Nya Tidnings chefredaktör Charlotta Friborg när hon skrev om hur medierna, enligt henne, gjorde sig till myndigheternas hejarklack i terrorjakten. Vi har talat med henne och en rad andra publicister om lärdomar från veckan då medier med Charlotta Friborgs ord agerade ”febrigt”.

Reportrar: Jonna Westin, Lina Grönberg, Therese Rosenvinge och Lasse Truedson. Research: Gustaf Rosensköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista