Välkommen på morgonfika!

Varje vecka blir det fikastund i Gomorron Dalarna. Intressanta, spännande och pratglada gäster kommer med fikakorgen under armen och dukar upp till fika, där huvudingrediensen består av intressanta samtal.

 • Falubon Pär Fagerström var Olof Palmes pressekreterare åren 1973-1976. Han lärde känna en man vars liv genomsyrades av politik, men också en man som var mycket familjekär och totalt orädd. För Gomorron Dalarna berättar han om hur Palmes söner försökte få sin pappa att sluta röka på ett fiffigt sätt och om den där gången då en man smög sig in i Palmes hotellrum...

 • Han böjer stekpannor, knycklar ihop fulla läskburkar och river sönder telefonkataloger med sina bara händer. 2011 blev Thomas Skålberg från Äppelbo Dalarnas starkaste man, och den titeln kämpar han nu för att ta igen. I Gomorron Dalarnas studio fick Linas rosa stekpanna sig en rejäl omgång.

 • Han har varit den som media ringt när det gäller mord, rån och trafikolyckor. Sven-Åke Petters gjorde i fredags sin sista dag som presstalesman på polisen i Dalarna och nu väntar pensionen. I Gomorron Dalarna summerade han sina 46 år inom polisen, en resa som innehållit både trafikvett i Gaza, känslosamma mordrättegångar och många trevliga möten.

 • Bob Dylan, Mötley Crüe och Jay Z finns redan på meritlistan. Rihanna kan han bocka av efter sommarens Peace and Love-festival. Göran Beischer är artistbokare för festivalen och smet förbi Gomorron Dalarnas studio för en kopp kaffe och för att berätta om hur det känns när ett riktigt stort namn går i lås, hur jobbet går till och om varför vissa akter är säkrare kort än andra.

 • Det är hektiska tider för IBF Faluns klubbdirektör Ola Linnteg. Både innebandydamerna och herrarna är i slutspel och Ola försöker att vara med på alla matcher och visa sitt stöd. Gomorron Dalarna bjöd in honom för att prata sömn, drömmar om SM-guld och om vad direktörsjobb egentligen innebär.

 • Pell Sune Westhed har varit ordförande i Rättviks flygklubb i över 20 år. Det är en flygklubb utan flygplan och flygfält, men med entusiasm. Sune kom på besök och berättade om sitt eget flygintresse och om årets Is Fly-in på Siljan i Rättvik på lördag.

 • Fest i kyrkan
  7:58 min

  Bo Hellman som är aktiv i katolska församlingen i Dalarna och före detta rektor för Komvux i Falun, var vår fikagäst den här veckan. Bo berättade om festligheterna som föregår fastan, enligt kristen tradition. Vi pratade semlor och karneval bland annat.

 • Jennifer Qvarnström är en av två brottsoffercontrollers vid Polisen i Dalarna. Deras uppdrag är att arbeta strategiskt med brottsofferfrågor för hela länet. Det innebär bland annat att de kartlägger vilka brister som finns till exempel när det gäller bemötande av brottsoffer och föreslår åtgärder till förbättring. Jennifer kom till studion med en redig frukost och berättade mer om sitt jobb.

 • Falubon Hans Barksjö har suttit på chefspositioner nästan hela sin yrkesmässiga karriär. Matlagning, och i synnerhet att stoppa korv av olika slag, har varit en fritidssysselsättning. Nu ger Hans upp rektorsjobbet i Rättvik för att satsa fullt ut på sin stora dröm - att bli korvproducent på heltid.

 • Som mest vägde Robert Wickström från Falun 180 kilo. Det var i augusti när han vägde in sig för att vara med i tv-programmet Biggest Loser. Hösten har varit en kamp mot kilona, och inför premiärprogrammet kom Robert till Gomorron Dalarnas studio för att visa upp sitt nya jag och berätta om sin resa. Hur han ser ut nu? Det får du se på tv.

 • Nelly Johnston från Gagnef har länge drömt om att bo i Afrika en tid. När erbjudandet om att jobba som fiollärare på Academy of music i Zimbabwe kom var hon alltså inte sen att tacka ja. Imorgon, lördag, åker hon på sitt livs resa för att lära unga i Bulawayo att behärska en fiol.

 • Kostym eller smoking, klänning eller kavaj och byxa? Och hur gör man med skor, kan man ha högklackat trots att det är halt och kallt ute? Vi bjöd in modeexperten Marlene Stedt för att få lite koll på hur vi ska klä oss inför festernas fest: nyårsafton.

 • 65 miljarder - denna svindlande summa beräknas svenskarna handla för i december. Det blir cirka 6900 kronor per person. Julhandeln slår nytt rekord i år, men inte med lika mycket som åren innan. Lågkonjunkturen i världen tros vara en faktor som gör att vi blir försiktigare i våra inköp. Det finns dock vissa saker vi inte gör avkall på, som maten och leksaker till barnen.

 • Marita Hilliges är rektor på Högskolan Dalarna sedan ett och ett halvt år tillbaka. Men det är inte allt hon är: i somras uppfyllde hon sin dröm att sjunga det fyrtiostämmiga verket Spem in Alium i Storbrittanien. Nästa projekt är Tjejvasan, en utmaning som liksom bara ramlade över henne och inte gick att säga nej till.

 • Håkan Svensson föddes med navelsträngen runt halsen på Falu Lasarett år 1975. Det meförde att han fick en CP-skada. Detta är dock inget som har hindrat hans karriärsval och hans iver att utvecklas. Håkan är idag världens enda (?) sjukgymnast som är CP-skadad. Håkan berättade om sin livsresa och sin posiitiva syn på livet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista