Foto: TT
Jordan Larsson gör sitt första allsvenska mål. Foto: TT
Helsingborg-Åtvidaberg 3-0

Jordan Larssons första allsvenska mål

Jordan Larsson efter första målet: "Jag försökte inte tänka så mycket"
2:40 min

Henrik Larssons Helsingborg vann inte helt överraskande mot jumbon Åtvidaberg 3-0 (2-0) på Olympia och sonen Jordan Larsson gjorde sitt första allsvenska mål.

– Jag försökte inte tänka så mycket, jag bara tänkte ta bollen till målet och få en bra bollträff, det fick jag och den gick in, säger Jordan Larsson till Radiosporten.

Radiosportens Patric Ljunggren tar ut matchens lirare i båda lagen.
Helsingborg: Victor Palsson
Åtvidaberg: Daniel Hallingström

När Radiosporten pratar med Jordan Larsson direkt efter matchen kommer pappa Henrik och ropar in honom i omklädningsrummet. Någon minut senare kommer Jordan Larsson tillbaka och fullföljer intervjun.

– Vi sjöng segersången, alla måste vara med på det, så det är bara att ställa upp, säger Jordan Larsson som även fick pris som matchens lirare.

– Blommorna ska jag ge till flickvännen, säger 17-årige Jordan. 

Fick inte behålla bollen

Målet kom redan i den andra matchminuten. En Åtvidabergs felpassning gav 17-åringen fri löpväg och friläge mot målvakten. Larsson junior var snabb, tittade upp och slog behärskat bollen i en lätt båge i mål. Det blev förstås stort jubel från publiken. Målskytten skrattade, lyfte armarna mot skyn och hamnade i högen av firande lagkamrater. Målet kom i hans tionde match i årets allsvenska. I fjol, då Jordan Larsson kom på sommaren från Högaborg, blev det nio matcher, men ingen från start.

Att få spräcka nollan var skönt för Jordan Larsson.

– Klart jag tänkt på det, som anfallare gäller det att göra mål. Men jag haft tålamod.

Men bollen fick han inte behålla. 

– Då måste jag göra hattrick, säger han och skrattar.

Tufft för Åtvidaberg

Men inte nog med målet för unge Larsson. Han hade förtroendet att lägga alla frisparkar med sin känsliga vänsterfot. På en sådan satte Helsingborg 2-0 precis före pausvilan. Då var det lagkaptenen Peter Larsson som gick upp och nickade in bollen. Två poäng alltså för Jordan Larsson som fyller 18 år i slutet av juni.

Pappa Henrik Larsson var imponerad över sonens insats, inte minst målet.

– Med tanke på att han inte gjort mål tidigare är han iskall, det är ett bra avslut, säger Henke till Radiosporten.

Han vet vikten av att göra mål som anfallare.

– Det är alltid viktigt att göra poäng, att sätta passningar eller göra mål. Men jag tittar på andra saker också förutom poängen. Jordan har gjort ett bra arbete på planen. Han håller på att lära sig och det är stor skillnad på hans styrka i kroppen nu jämfört med de första matcherna, säger Henrik Larsson, som även kunde glädje sig åt tre poäng i tabellen.  

Helsingborg fick därmed ett behagligt avstånd ner till kvalplatsen nu när allsvenskan tar paus. Publiken bjöds inte på något skönspel, men en seger och det tyckte de 7 886 nog var det viktigaste. Emmanuel Boateng tryckte in 3-0 på övertid.

För Åtvidaberg ser det mörkt ut. Laget skapade ingenting, knappt en hörna och får det förstås tufft att ordna allsvenskat kontrakt på de sjutton matcher som återstår.

– Det blir lägligt nu att komma bort ifrån fotbollen för att sedan komma tillbaka med ny energi. Det har varit en jobbig period, säger Åtvidabergs Daniel Hallingström till Radiosporten.


Helsingborg-Åtvidaberg 3-0 (2-0)

1-0 Jordan Larsson (3), 2-0 Peter Larsson (43), 3-0 Emmanuel Boateng (93).

Utv, Åtvidaberg: Pontus Nordenberg (88).

Varningar, Helsingborg: Robin Simovic. Åtvidaberg: Månz Karlsson.

Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa.

Publik:7 886.

Helsingborg (5-3-2): Pär Hansson - Emil Krafth, Victor Pålsson, Peter Larsson, Fredrik Helstrup Jensen, Andreas Landgren (Carl Johansson 72)- Lalawele Atakora (Mattias Lindström 46), Astrit Ajadarevic, Emmanuel Boateng - Jordan Larsson, Robin Simovic (Darijan Bojanic 80).

Åtvidaberg (4-4-2): Henrik Gustavsson - Martin Lorentzson, Månz Karlsson, Daniel Hallingström, Pontus Nordenberg - Martin Christensen (Alberis da Silva 74), Mauricio Albornoz (Ammar Ahmed 82), Kristian Bergström, Simon Skrabb - Mario Jelavic (Ruben Lameiras 60), Victor Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".