Så här ser Petter ut.

Kommentator: Petter Johansson

Petter Johansson ska kommentera ett antal matcher under fotbolls-EM.

För Windows Media Player

Mästerskapsdebut: VM 2006

Karriär i korthet:
Inledde min journalistiska bana som ungreporter på Östgöta Correspondentens sportredaktion och arbetade sen som nyhetsuppläsare i radio för samma arbetsgivare.

Flyttade till Paris under en sommar 2000 för att arbeta med uppbyggandet av Eurosports hemsida och började kort därefter att kommentera sport för just Eurosport.

Efter knappt två år som frilansande kommentator där beslutade jag mig för att byta Eurosport mot Canal+. Där är jag kvar just nu på frilansbasis och kommenterar en eller ett par matcher i veckan, främst från den italienska ligan.

I samband med min start på Canal+ (sommaren 2002) inledde jag även min journalistutbildning på Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping och ankom för första gången till Radiosportens korridorer 1:a december 2003 för praktik.

Sommaren därefter erbjöds jag sommarvikariat och har varit kvar här sen dess och firar därmed tvåårsjubileum i juni.

När gjorde du mästerskapsdebut - vilket i ordningen blir detta EM?

– Mitt första stora mästerskap var VM 2006 så det här blir det andra i ordningen. Jag har i och för sig lottat och kommenterat VM-turneringar förr, men det var på min polares gräsmatta när han och jag spelade tvåmål. Det kanske inte räknas, eller?

Vilken är den bästa match som du kommenterat?

– Svårt att säga, men om man lägger ihop bra match och mäter hur viktig matchen var så måste Portugal mot Holland i VM 2006 varit klart roligast. Bara ett mål men ett sanslöst drag på arenan och en match där gula och röda kort haglade.

Ditt bästa EM-minne?

– Måste nog vara från 1992 trots allt. Jag kan Arne Hegerfors referat utantill när Sverige gör 1-0 mot Frankrike, jag kommer ihåg Brolins felträff mot Danmark som innebar matchens enda mål och jag ryser när jag tänker på Brolin-Dahlin-Broliiiiiiin.... Ja, målet mot England alltså. Semifinalen mot Tyskland såg jag i Augsburg. Den har jag glömt.

Vad ser du mest fram emot under EM 2008?

– Jag ser nog fram emot precis allting. Jag älskar jämnheten som finns i ett EM, som ett Champions League för landslag liksom. Blåbärsnationerna är borta och alla kan slå alla.

Vilken spelare är du mest nyfiken på?

– Men måste jag ta bara en? I så fall ska det bli sjukt underhållande att se Antonio Cassano, jag tror han är full av inte bara talang utan också av revanschlusta. Det är ett genidrag av Donadoni att ta med honom i truppen.

– Annars vill jag se världens bäste Zlatan i högform, jag vill att Sebastian Larsson knorrar in en frispark, att Andrea Pirlo smeker iväg 40 meterspassningar. Och så vill jag se Steven Gerrard i sin släpande forwardsposition.... Nej, just det England är ju inte med.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag vet inte, jag pendlar mellan att vara hoppfull och att inte tro på Sverige alls. Men när vi sitter här, så är det dagen efter Slovenien-matchen och jag börjar tro på Sverige lite, inte för att det såg svinbra ut igår kanske, utan för att vi har en bra konkurrens i truppen.

– Sverige kommer som vanligt att bli svinsvåra att slå, men kom ihåg att vi har en tuff grupp, med säg då att Spanien underpresterar (odds på det är för övrigt 1.12) och vi tar oss vidare tillsammans med Ryssland från gruppen, då kan faktiskt allt hända. För i bara EN match kan Sverige slå alla lag.

– OCH så vill jag säga en sak till, ALLT jämnar ut sig i fotboll. Allt. Förra EM torskade vi på straffar när vi borde gått vidare till semi, går vi vidare från gruppen kan vi gå hur långt som helst......oj så hoppfull jag var idag då...

Vilket lag är din favorit att ta hem EM-guldet?

– Årets EM känns lite som upplagan av Allsvenskan, det är många lag som kan vinna och få lag som inte kan vinna. Vi kan räkna bort Turkiet, Schweiz, Österrike, Polen och Spanien, men sen kan ju alla lag faktiskt få till en fullträff och vinna EM.

– Men jag tror att Donadoni har något på gång i Italien och jag tror nog att Italien har det bästa laget sett till spelarmaterialet.

– Tyskland är, för att använda ett klassisk radiosportuttryck, gubben i lådan som lurar i vassen.

– Frankrike kan få igång något riktigt bra om dom inte blir lidande av sin tröga backlinje och får fart på sin unga offensiv.

– Förutom dessa tre giganter så....så vill jag nämna alla länder och det blir ju bara larvigt. Men Italien är min favorit..och så har jag mardrömmar om Ryssland, det skulle ju ligga så rätt i tiden med en rysk seger.

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista