Tony Gustavsson. Foto: Marius Torgersrud / Scanpix NORGE / SCANPIX.
damallsvenskan

"Guld-Tony" tar över Tyresö

Förre Hammarbytränaren Tony Gustavsson blir ny tränare i Tyresö FF i damallsvenskan.

Tyresö, som leder allsvenskan just nu, har stått utan huvudtränare sedan Stefan Fredriksson av personliga skäl hoppade av under vårsäsongen.

Klubben har jobbat på att få fram en permanent lösning och under det arbetet har den assisterande tränaren Leif Edeborg haft hand om laget.

Nu kommer Tony Gustavsson att leda laget under resten av säsongen.

– Vi har jobbat stenhårt på att få klart med Tony Gustavsson. Det känns väldigt bra att vi nu har försäkrat oss om att ha en riktigt etablerad tränare under höstsäsongen, säger Hans Lindberg, ordförande i Tyresö FF.

– Det har varit långa förhandlingar, men strax före OS fick vi allting klart och dealen var att vi skulle vänta med att gå ut med information kring detta till dess att OS-turneringen var avslutad, säger Hans Lindberg.

Tyresö har kontrakterat Tony Gustavsson säsongen ut.

– Det finns väl tankar på ett mer fördjupat samarbete över längre sikt, men vi tar de här månaderna först och så ser vi hur det här utvecklar sig, säger Hans Lindberg.

Tony Gustavsson har tidigare spelat aktivt ibland annat IFK Sundsvall och IK Brage.

Hans tränarkarriär inleddes i Ytterhogdal, där han fungerade som spelande tränare.

Efter den sejouren hamnade Tony Gustavsson i Degerfors IF – en förening han hade stora framgångar i och där han var delaktig till klubbens avancemang till superettan hösten 2004.

Under åren 2006-2009 var Tony Gustavsson ansvarig för Hammarby IF. Efter att han fått lämna Hammarby blev det Norge och Kongsvinger som fick dra nytta av den 38-årige norrlänningens fotbollskunskaper.

När Tony Gustavsson lämnade Kongsvinger har han ägnat sig åt att kommentera fotboll som expert i olika tv-kanaler och under den senaste tiden har han fungerat som assisterande tränare åt Pia Sundhage i USA:s damlandslag.

På torsdagskvällen tog Tony Gustavsson OS-guld med sitt USA efter finalvinst mot Japan. Och dagen efter är det nu officiellt att han tar över ansvaret i Tyresö.

– Vi får in en person som vet hur det går till att vinna titlar och han har i sitt arbete med USA:s landslag visat att han kan nå framgångar, säger Hans Lindberg.

Tyresö leder damallsvenskan på 28 poäng efter tolv spelade matcher. Föreningen är en poäng före Malmö, som har spelat en match mindre.

Nästa match i damallsvenskan spelar Tyresö den 20 augusti hemma mot tabelltrean Vittsjö, men redan på onsdag debuterar Tony Gustavsson som ny tränare i föreningen, då Tyresö på bortaplan möter Mallbacken IF.

– Tony gör sin första träning på tisdag och leder naturligtvis laget i cupmatchen på onsdag, säger Hans Lindberg.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".