1 av 3
Sveriges radios korrespondent Alice Petrén träffar Kosovare Asllani i Paris. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
2012 Kosovare Asllani i Paris. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Kosovare Asllani mot USA:s Amy LePeilbet i en landskamp. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
fotboll

Asllani: "Det är en annorlunda fotboll här"

Kosovare Asllani: ”PSG visar att de menar allvar”
10 min

PSG storsatsar är att bli världens bästa klubblag, på så väl herr- som damsidan. Sveriges Radio mötte Sveriges färskaste Frankrike-proffs Kosovare Asllani i Paris.

23-åriga Asllani flyttade köptes över till Qatar-ägda PSG från Kristianstad i somras. På söndagen stod hon för ett hattrick när Paris-laget körde över Arras med 6-0.

– Det är en annorlunda fotboll här. Bollinnehav, man får bollen väldigt mycket. Man vill spela runt den, och det handlar om att hålla bollen inom laget och inte slarva. Det är väldigt disciplinerat här, i alla fall i PSG med de tränarna vi har. Det är inget "bra försök" eller "bra kämpat". Tappar man en boll eller slår bort en enekl passning på träning så får man höra det direkt, säger hon, när Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén möter henne i den exklusiva Parisförorten Saint Germain en Laye.

Även inom laget märks en hårdare ton, enligt Asllani, inte bara från tränarna. Attityden skiljer sig även från i USA, där Kosovare Asllani spelade en säsong för Chicago Red Stars 2010.

– Det är så det funkar här. Det är klart att man i början, som på min första träning här, undrar vad de vill när man missar ett läge och de säger åt en att göra fem armhävningar.

Trots den hårdare tonen känner den bollskickliga anfallaren att hennes eget spel passar in i den franska ligan.

– Sen jag kommit hit får jag mycket mer boll, och tränaren framhäver mina styrkor mycket mer. I Sverige har jag kanske fått krtitk för att jag slarvar för mycket, här får jag beröm för att jag vårdar bollen.

Flytten innebär även att det blir två säsonger på raken för Asllani, som spelade vår-höst i Sverige och nu höst-vår i Frankrike. Att orka mentalt är en av de saker som Asllani oroar sig för.

– Det är inte så att jag har hoppat på ett tåg jag inte vet var det ska. Jag hörde mig för väldigt mycket. Jag ville försäkra mig om att jag hamnar i en bra miljö där jag kan utvecklas och ta nästa steg. Och jag tror att jag kan det med det här projektet, som de gärna kallar det här i PSG, där de vill bli bärldens bästa damlag.

Säsongen har börjat med två oavgjorda och tre storsegrar för PSG. Laget ligger på andra plats i tabellen efter fem omgångar. I 6-0-segern mot Toulouse förra veckan stod Asllani för två mål och två assist.

Kosovare talar om projektet inom PSG. Qatar äger klubben, som nu har köpt ett antal nya spelare förutom Zlatan och henne.

– De visar att de menar allvar. De har tagit in två tyskor, vi har tre som är med i franska landslaget och så jag från Sverige.

I den franska ligan finns sedan tidigare Lotta Schelin i Lyon, klubben som funnits med i den absoluta toppen inom damfotbollen i flera år. Glappet till de övriga klubbarna är stort.

– Det är Lyon som är den stora utmanaren. De har vunnit vartenda år och tagit självklara segrar i ligan. Man vill ju inte att de ska promenera hem guldet i år också, säger Asllani.

Asllani har inte haft någon given plats i landslaget de senaste åren under Thomas Dennerby. Nu har han lämnat och Pia Sundhage har tagit över som förbundskapten.

Till veckan presenterar Sundhage sin första landslagstrupp, men än så länge har Asllani inte haft någon kontakt med henne. Men självklart vill hon slå sig in i landslaget inför nästa sommars höjdpunkt:

– EM på hemmaplan är en dröm. Att få spela ett mästerskap på hemmaplan, jag tror alla fotbollsspelare i Sverige drömmer om det.

I PSG:s herrlag spelar svensk fotbolls största fixstjärna Zlatan Ibrahimovic, och Asllani har jämförts med honom många gånger i fransk press. Men att han finns i samma klubb betyder inte något speciellt för Asllani.

– Jag träffade honom när vi hade gemensam fotografering och vi pratade lite, men det är inte mer än så.

Alice Petrén
Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".