fotboll

Henriksson: "Bra att de utmanar sig själva"

Richard Henriksson om landslagets match mot AIK
4:36 min

Försvarsspelet har varit i fokus under landslagets träningsläger på Bosön i veckan. Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson ser att det gett resultat.

Richard Henriksson såg matchen där förbundskapten Pia Sundhage mönstrade sitt starkaste lag mot AIK:s P17-lag. Det blev förlust med 0-3 för landslaget över 2x30 minuter, som ändå visade prov på ett bra och aggressivt försvarsspel.

– I stora delar var det väldigt bra. Sverige inledde väldigt svagt. De första fem minuterna så kändes det som om man inte var med på banan, och man undrade lite hur det skulle sluta när AIK gjorde mål redan efter fyra minuter.

– Men sedan stabiliserades det, mycket tack vare den aggressivitet och fränhet som framförallt fyrbackslinjen plockade fram. De svenska mittbackarna vågade verkligen hålla uppe fyrbackslinjen och jag tyckte det var bra aggressivitet på de båda ytterbackarna. Det gjorde att Sverige kom in i det mer och mer.

AIK plockade av en spelare i halvtid och spelade resten av matchen, enligt plan, med tio man. Matchen slutade sedan med förlust, 0-3.

Vad var det som var mindre bra?

– Självklart blev anfallsspelet lidande av att man la det här fokuset på försvaret. Inte så att Sverige hade ett dåligt passningsspel. I backlinjen och stundtals även på mittfältet så fungerade det bra. Men Sveirges spel den sista tredjedelen lämnade mycket övrigt att önska.

Vad tycker du om det här försöket att träningsspela mot ett pojklag?

– Jag tycker det är ett bra sätt att utmana sig själva, att möta spelare som är snabbare än en själv i löpningar, som har ett lite högre tempo i sig. Det är bra även för en stjärna som Caroline Seger, som är van att kunna gå långt ner i banan, titta upp och fördela bollen. Här går det snabbare och då får hon press på sig direkt. Efter ett par minuter så kom hon in i det mer och mer, och det är något jag tror hon kommer ha nytta av senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".