fotboll

Radiosporten granskar: Superettanklubbarna pressas av förbundet

2:36 min

Nästan häften av lagen i superettan – sju av 16 – uppfyller inte arenakraven som gäller för lagen i den näst högsta serien från nästa säsong.

Arenakrav som bland annat innebär att det ska finnas minst 1000 sittplatser under tak med separata stolar.

– Vi kommer inte att tvångsnedflytta något lag, säger Raul Björk, som är ordförande i Svenska Fotbollförbundets arenakommitté.

– Däremot kan en första åtgärd bli att klubben tvingas spela sina hemmamatcher på en arena i en kommun som har en godkänd arena.

Fler mindre föreningar har hängt med i toppen av superettan i år, ett av lagen är Falkenberg som samtidigt pressas av förbundets krav. I Falkenberg har visserligen en ny arena planerats och finns i 2016 års budget, men den arenan är i nuläget inte dimensionerad efter de allsvenska kraven. Går laget upp i allsvenskan tredubblas publikkravet.

– Jag har svårt att se att dom kan få dispens om dom går upp i allsvenskan men inte bygger nytt efter allsvenska krav, säger Björk.

Arenakraven har blivit en het potatis i Fotbollssverige och flera kommuner vänder sig mot Svenska Fotbollförbundets regelverk. Radiosporten kommer under ett par dagar att ta ett grepp kring arenaproblematiken och miljonrullningen.


Här är arenorna i Superettan som inte uppfyller publikkravet i dag:

Brage: Beslut om ombyggnation är fattat, men överklagat.

Degerfors: 600 platser ska byggas om och beslut om tillbyggnad av 400 är fattat.

Falkenberg: 915 sittplatser finns. Ny arena är budgeterad för 2016, men om finansiering kan lösas kan bygget bli av tidigare. Delar av arenakraven får fotbollen själv bekosta.

Jönköping: Räknar med att kunna få plats med drygt 1 300 platser med nya kraven, men något beslut om ombyggnation är inte fattat.

Ljunsgkile: Har 750 sittplatser under tak. Idé finns om hur man löser återstoden till en kostnad av c:a 2 miljoner. Klubben äger arenan och får stå för bygget.

Värnamo: 680 sittplatser finns på Finnvedsvallen. Inget beslut fattat om nybyggnation.

Ängelholm: 550 sittplatser i dag. Inget beslut fattat om nybyggnation.