Fotboll

Blatter: Korruption gav Qatar VM

Fifas ordförande Sepp Blatter uttalar sig nu och menar att politiska och ekonomiska intressen styrde mästerskapet 2022 till den rika arabstaten Qatar.

– Det var under direkt politiskt inflytande. Regeringsföreträdare i europeiska länder rekommenderade sina röstande medlemmar att välja Qatar, på grund av stora ekonomiska intressen i landet, säger Blatter till den tyska tidningen Die Zeit.

En komission ska utreda ska nu utreda misstänkt korruption när landet fick mästerskapet.

– Vi har just organiserat en ny, oberoende, etisk kommission, säger Sepp Blatter.

Ordförande har tillsammans med flera andra varit kritisk till VM i Qatar på grund av hettan under sommartid då temperaturen kan nå 50 grader. Under ett möte mellan de europeiska fotbollsförbunden i Kroatien på torsdagen var många eniga om att mästerskapet borde flyttas till vinterhalvåret.

– Det finns vissa reservationer när det gäller VM i Qatar, men alla är överens om att det skulle vara omöjligt att spela i Qatars extrema sommarhetta, säger Fifas vice orförande Jim Boyce till tv-kanalen Sky.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista