SEF om ökat agentkrav: ”Bör finnas ett system till nästa säsong”

2:20 min

Återinförandet av registrering och certifiering av spelaragenterna kan bli verklighet redan nästa säsong. Svenska fotbollförbundet och representanter från Svensk elitfotboll, SEF, arbetar just nu på att ta fram ett kontrollsystem.

– Nu sitter man och diskuterar kring ett konkret förslag så definitivt inför nästa säsong bör ett system vara på plats, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, till Radiosporten.

Det var före sommaren som Svenska fotbollförbundet skickade ut ett förslag till klubbarna om att återinföra registrering och certifiering av spelaragenterna.

– Vi är verkligen för återinförandet av ett kontrollsystem men vi vill ha ett system som gör det svårt för de kriminella och inte som krånglar till det för klubbarna. Och därför är det viktigt att man tar med klubbarnas synpunkter så att man inte bygger en administrativt krånglig modell som i praktiken gör att skurkarna kan köra cirklar kring den medan klubbarna inte kan genomföra en viktig del av sin verksamhet.

– Vi har utsett en grupp av representanter för klubbarna som tillsammans med förbundet ser över det här. Man kommer att arbeta fram ett system snarare än att bara skicka ut en remiss.

Enquist betonar också vikten av ett system som inte bara fungerar i Sverige utan också i övriga Europa.

– Sverige är inte en isolerad värld. Det är ju spelare som representerar sina agenter i andra länder och som ska säljas till andra klubbar i andra länder. Då räcker det inte med att bara Sverige har ett system, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista